Opinió

LA GALERIA

Retalls de memòria

Isabel-Clara Simó ha demostrat que és una gran lluitadora i una dona valenta i li donem tot el suport i ànims per vèncer la malaltia

‘Fragments de memòria’ és el nom amb el qual el pintor Josep Ministral (en Mini) ha batejat la seva darrera exposició, un títol que em fa pensar en Racons de la memòria, llibre autobiogràfic editat per Edicions 62 el 2009 en el qual Isabel-Clara Simó fa un repàs de la seva trajectòria vital, amb retalls del pas del temps, dels seus anys d’infància alcoians i d’aquella joveneta que a vint-i-quatre anys es va plantar a Figueres per estrenar-se com a professora de filosofia a l’institut Ramon Muntaner, el més antic de l’Estat espanyol. Allà es va enamorar de l’Empordà i del periodista Xavier Dalfó, i hi va passar uns quants anys joves, fins que tota la família Dalfó-Simó i CaCanigó (la revista) es van traslladar a Barcelona. Aquests racons de la memòria d’Isabel-Clara Simó, i molts altres, els vaig recordar l’altre dia quan vaig sentir per TV3 aquella veu entretallada de l’escriptora quan confessava en el programa El divan a la periodista Sílvia Coppulo que esta fumuda i malalta però, alhora, amb molta determinació, afirmava que plantarà cara a la malaltia. L’escriptora, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes del 2017, al llarg de la seva vida ha demostrat que és una gran lluitadora i una dona valenta, i li donem tot el suport que li faci falta i molts ànims per vèncer la malaltia.

L’associació d’idees entre l’exposició d’en Mini i Isabel-Clara Simó és pel fet que els dos estimen l’Empordà i s’hi han inspirat en les seves obres i que l’escriptora és una gran aficionada del món de l’art, com ho demostra el llibre Sempre la llum, amb 15 gravats al burí i aquarel·les de l’obra de Ricard Ferrer, amb textos de Ricard Salvat, editat per Canigó el 1976. Com també per la seva amistat personal amb artistes com Evarist Vallès, Joan Massanet i Bartomeu Massot, a part de la gens menyspreable col·lecció d’obres d’art que la família ha anat adquirint al llarg dels anys.

Tornant a l’exposició que Josep Ministral ha portat a Ca l’Anita de Roses, resulta que just a la mateixa vila, a la zona de Canyelles Petites, la família Dalfó-Simó hi passava algunes setmanes els estius, convidats a casa d’uns amics. El contingut de la mostra Fragments de memòria és un recull de la feina que ha fet l’artista al llargs dels darrers cinc anys, inspirat en la natura empordanesa i en alguns casos plasmada amb molt de color i amb fragmentació geomètrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia