Opinió

LA GALERIA

Multidisciplinari

En el congrés també es va debatre el convuls primer mandat municipal de Figueres del 1979

Art, literatura, música, estudis locals, vi, gastronomia, periodisme i política són els temes que han centrat el congrés d’homenatge a l’exalcalde de Figueres Eduard Puig Vayreda, que s’ha celebrat sota el lema Des del banc del general, mirant el futur. Han estat dos dies de ponències i debats amb sis taules de treball, en les quals han participat especialistes qualificats dels diferents àmbits i alhora amics i coneixedors de la trajectòria del polític figuerenc.

L’entitat organitzadora, l’Institut d’Estudis Empordanesos, més enllà d’homenatjar qui va ser el seu president des del 1991 fins al 2007, ha aconseguit que, a través del repàs de l’obra i els distints àmbits en què va destacar Eduard Puig Vayreda, s’analitzés el moment actual i les perspectives de futur de cada una de les disciplines tractades. El congrés, que es va obrir amb un repàs del món de la pintura empordanesa, el Museu de l’Empordà i la literatura, va tancar la primera jornada amb una taula rodona sobre la música a partir de la feina feta per Puig Vayreda com a fundador i primer president de Joventuts Musicals a l’Alt Empordà (1972-1979), però també mirant cap als nous reptes per difondre la música, posant com a exemple d’èxit el festival de la Schubertíada de Vilabertran. La segona jornada es va estrenar amb un debat sobre els centres d’estudis locals i la seva funció a partir de la desaparició del Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona. Després, el tema va ser el vi i la gastronomia, en el qual Puig Vayreda es va guanyar la vida com a enòleg, però va destacar, sobretot, per la seva perseverança a l’hora d’aconseguir la promoció i el reconeixement dels vins que es fan a l’Empordà i que avui són elogiats pels més prestigiosos sommeliers, com ara Joan Roca, que en una brillant intervenció no es va estar de situar els vins empordanesos entre els millors. En l’apartat del periodisme, es va fer un repàs de la trajectòria periodística de l’homenatjat des de la seva etapa com a corresponsal del diari Tele/eXprés, entre altres mitjans d’arreu del país, passant per les que va fer als setmanaris locals, 9País, Hora Nova i Setmanari de l’Alt Empordà. El congrés es va tancar amb un animat debat sobre la participació de l’exalcalde en moviments assemblearis, la fundació de CDC a Figueres o el convuls primer mandat municipal, al qual l’alcalde Puig Vayreda va aconseguir donar certa estabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia