Opinió

Keep calm

Singulars

Són espècies que no n’abunden, que estan en perill d’extinció perquè són d’una altra època, amb unes conviccions diferents

Deia Josep Pla que un homenot és un tipus singular, insòlit, una persona que s’ha significat, en una qualsevol activitat, d’un manera remarcable. D’aquesta definició, l’escriptor empordanès en va fer gairebé una marca personal. Un mot que es va convertir en una sèrie de publicacions que va servir per retratar una seixantena de personatges escollits pel mateix Pla que majoritàriament eren escriptors, periodistes, artistes, polítics i personatges pintorescos o d’abast local. Homes que superaven, segons l’autor, el conformisme, la ignorància o el negativisme. I si recordo aquesta paraula tan genuïnament planiana és perquè l’altre dia a Besalú en vam acomiadar un, d’homenot. Un personatge que sense tenir la transcendència històrica que tenien els de Pla, sí que complia amb escreix aquesta altra tríada perquè era inconformista, irradiava optimisme i als seus noranta-dos anys tenia una set de coneixement insaciable. En Joan Gratacós, en Joan Zafont o en Joan de Besalú, que és com signava les seves poesies, s’ha fet un lloc en la galeria de personatges amb voluntat de transcendir el marc local perquè era singular, característic i irrepetible. D’aquelles persones, no només homenots també donotes, que n’hi ha a tots els pobles de Catalunya, estic segur que els sabríeu identificar perfectament sigueu del municipi que sigueu perquè comparteixen unes característiques que els fan ràpidament reconeixedores. Són espècies que no n’abunden, que estan en perill d’extinció perquè són d’una altra època, amb uns valors i unes conviccions diferents, que no tenen un no mai per a ningú, que són a tot arreu, que són fets d’una pasta que permet dir que són la personificació del compromís perquè han entès què vol dir la definició de fer poble: ser-hi sense esperar res a canvi, perquè te l’estimes a ell i a la seva gent. I quan se’n van, deixen un buit que costa d’omplir i un llistó molt alt. És feina de les noves generacions recordar, reivindicar i seguir, en la mesura que sigui possible, l’exemple d’aquests personatges singulars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia