Opinió

A la tres

El virus ignorant

“El virus no entén de fronteres ni de territoris, diuen. Sí, és clar, i per això Espanya i mig món les tanca

Els representants del govern espanyol s’han fet seva, des de fa dies, una frase que utilitzen sobretot quan es tracta de defensar per damunt de tot la unitat d’acció, la centralització de les decisions a Madrid, i de menystenir l’acció de la Generalitat de Catalunya, partidària, des del primer dia, d’altres mesures més dràstiques i diferents que les que han sorgit des de La Moncloa.

“El coronavirus no entén de fronteres ni de territoris”, afirmen amb contundència ministres, militars i experts de salut que des de la capital de la Meseta s’entesten a guiar ara els nostres destins.

Naturalment, tenen raó perquè és indubtable, i només cal mirar l’evolució de la pandèmia per corroborar-ho, que el coronavirus que ha trasbalsat el món se’n fum de fronteres, oceans, muntanyes i qualsevol mur que li puguis posar al davant. Com empès per un vent bíblic, s’escampa arreu, i més que ho farà en els propers dies i setmanes. Malauradament.

El virus no entén de fronteres ni de territoris, i és cert, però el primer que han fet gairebé tots els països del món ha estat tancar-se portes endins. Tot plegat té un cert sentit perquè aquesta és una manera de contenir l’epidèmia o, simplement, d’impedir que puguin entrar viatgers infectats provinents d’altres zones amb més preeminència de la malaltia.

Per això la Generalitat reclamava aïllar Catalunya i tancar Madrid. I demanava que es fes en un moment clau de l’expansió de l’epidèmia, quan a la Villa y Corte els contagis eren a l’ordre del dia i a la resta de la Península molt reduïts. El govern espanyol, però, va negar-se sempre a aplicar aquesta política. Amb l’excusa que el virus no es pot contenir, va permetre que, des de Madrid, continuessin sortint cotxes, trens i avions plens de gent cap a la resta de l’Estat. Això sí, va tancar les fronteres amb França i Portugal. No fos cas que el virus vingués de fora.

I no fos cas, sobretot, que Catalunya apliqués polítiques pròpies. Que pogués demostrar, com va fer l’any 2017 amb els atemptats de la Rambla, que no calia cap govern a Madrid per solucionar els nostres problemes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia