LA GALERIA
El dia del Parellop
Segons la llegenda pirinenca, cada 21 de desembre un assilvestrat personatge anomenat Pare Llop, que viu amb els llops i els domina, baixa des de la muntanya i visita les masies més riques per demanar menjar per a ell i els seus amics peluts. Si el propietari de la masia és generós, no haurà de patir gens, però si no ho és, els seus ramats se’n ressentiran. Com gairebé totes les llegendes, aquesta també té un substrat, una espècie de lliçó de vida amagada. “Tots formem part de la natura i només a vegades sentim la nostra ànima salvatge”, conclou la narradora per tancar el vídeo que el grup gironí de “rock de bosc i pop de ciutat” Parellop estrena avui a les xarxes per celebrar el dia del Pare Llop, personatge màgic que també anticipa, d’alguna manera, la visita d’un altre cèlebre pare, el Pare Nadal o Pare Noel. Evidentment, el Pare Llop té connotacions més fosques: a les famílies feia les funcions d’espantanens, una espècie d’home del sac.
En aquest vídeo, creat a partir d’aquarel·les de la il·lustradora científica Estel Turbau que reviuen amb petits trets d’animació, s’adapta la llegenda per narrar un conflicte concret entre el Pare Llop i els amos d’una masia als quals demana aixopluc en un hivern especialment gèlid. Ells, desconfiats, li neguen l’ajut, amb les conseqüències previsibles per als seus xais i eugues. A la primavera, el pagès, gairebé arruïnat, es reconcilia amb el Pare Llop i li promet aixopluc sempre que en necessiti. I aquí s’acaben els problemes. Una música suau de Parellop acompanya les imatges i la veu de la narradora, Cristina Magaldi.
La qüestió és que Parellop tenia previst publicar aquest any el seu segon àlbum, titulat Estadis, després de l’EP La vall (autoeditat, 2015) i el seu debut de llarga durada, Pols (Satélite K, 2017). La pandèmia, que alguns interpreten com una rebel·lió de la natura contra la plaga humana, el grup format per Albert Llorens, Pep Vidal i Albert Teixidó ha hagut d’ajornar el llançament d’Estadis fins l’any vinent, encara sense data: de moment, només tenen el disc els mecenes que van fer aportacions a través de Verkami per editar-lo. Amb el disc congelat i sense concerts a la vista, Parellop busca altres camins per a la seva creativitat, com aquest vídeo –muntat per Murmur.cat , és també la primera producció del projecte Llegenda Viva, que vol “preservar i divulgar les llegendes oblidades”– o l’himne del club de bàsquet Uni Girona, que el grup està enllestint. La qüestió és fer coses, no parar.