Opinió

De set en set

Digues com tractes la premsa...

El Museu de la premsa de Washington, el Newseum, era un dels llocs més bonics del món. I no ho dic jo, el 2019 la revista Time el va nomenar un dels world’s greatest places. Fa un any i mig, el Newseum va haver de tancar per problemes de finançament; una trista metàfora de la crisi de la indústria periodística. Si vau ser un dels afortunats que el vau poder visitar, estareu d’acord amb mi que una de les aportacions més xocants del museu era el mapa mundial de la repressió. Llistava el grau de democràcia dels països del món en funció de com tractaven la premsa. De fet, deia: si vols saber realment si un país és democràtic només cal que miris com tracta els seus periodistes i quina pluralitat de mitjans de comunicació té.

Hi pensava mirant el Mapa de la Censura que va presentar dijous Mèdia.Cat, l’observatori crític dels mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, que documenta, verifica i classifica tots els atacs a la llibertat d’expressió i al dret a la informació que tenen lloc als Països Catalans. Des del 2019 ja en són quasi 500, dels quals 115 són agressions físiques contra els professionals de la informació mentre treballaven. Cobrir actes com ara la campanya electoral de Vox o les manifestacions de suport a Pablo Hásel ha posat en risc la integritat física dels professionals de la informació. Literalment. Quan vaig visitar el Newseum, Espanya encara no havia aprovat la llei mordassa, i a Catalunya no havia començat el procés. Em pregunto on seríem ara al rànquing de països democràtics del món si el museu encara fos obert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia