opinió
Mulla’t
Segons el Diccionari de la Llengua Catalana, el significat del verb mullar és “entrar quelcom en contacte amb aigua o un altre líquid”, però, si n’agafem la forma pronominal, el significat és ben diferent, mullar-se vol dir comprometre’s, i això és el que promou la Fundació Esclerosi Múltiple cada mes de juliol des de fa 28 anys amb la seva campanya Mulla’t, busca el compromís i el suport de la societat per continuar al costat de les 9.000 persones a Catalunya, més de 800 a les comarques gironines, que viuen amb aquesta malaltia. Encara avui es desconeix què causa l’esclerosi múltiple (EM) i per què afecta principalment les persones joves i especialment les dones, és la malaltia de les 1.000 cares perquè no tothom té els mateixos símptomes i, a més, hi ha diferents tipus i evolucions de la malaltia. Impacta saber que l’EM és la segona causa de discapacitat en adults joves després dels accidents de trànsit. És una malaltia neurològica, crònica i sense cura.
El Mulla’t és la campanya solidària més antiga que es fa a Catalunya, és absolutament necessària perquè la Fundació continuï treballant per alentir la progressió de la malaltia en la vida de les persones afectades i oferir serveis de neurorehabilitació, atenció a les persones recentment diagnosticades, desenvolupar projectes de recerca i també defensar els drets socials i professionals de les persones amb EM. Però el Mullat’t és molt més que una campanya, és emoció, il·lusió, esperança i perseverança, és força de voluntat, és aparcar per unes hores la incertesa del “i demà què, com estaré”, és fer pública una realitat (la de les persones amb EM) moltes vegades imperceptible a simple vista i d’altres amagada a consciència, el Mullat’t és la reivindicació de la vida, de la vida digna i plena.
La meva amiga Glòria sempre em diu “no et quedis mai amb les ganes” i té tanta raó! És important a la vida mullar-se per aquells motius, causes o circumstàncies que ens remouen per dins, és important mullar-se perquè quan ens impliquem vivim, quan vivim creixem i aprenem i, gairebé sempre, compartim.
Aquest diumenge, en una vuitantena de piscines gironines, farem el salt del Mulla’t, amb energia, cridant, amb ganes i espero que, si m’heu llegit, plens de consciència i de motivació.
Sigui com sigui, mulla’t, que no ens aturi res.