Opinió

Anatole France i Rahola

El llibre és una petita joia que ens acosta al pensament del Nobel francès i la seva relació amb Carles Rahola

La Fundació Atrium Artis es defineix com un punt de trobada de sensibilitats amb vocació d’implicar art, pedagogia i consciència social de manera oberta, original i peculiar afavorint en tots els projectes la recerca i el debat en la seva incidència en el món local. Són un grup de gironins que editen llibres, organitzen exposicions, conferències, col·loquis, tertúlies i també convoquen la beca Berta Casas per a investigadors. També poden organitzar un viatge a Granada per conèixer els escenaris on es va criar i inspirar el poeta García Lorca o un cicle de conferències de l’arquitecte i historiador Miquel del Pozo sobre art, que s’estan fent a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. En el seu patronat hi ha empresaris com Toni Bou i Daniel Navarro, Francesc Cayuela, president del GEiEG, un comunicador i publicista com Toni Iglesias, artistes plàstics com Pep Admetlla i Jordi Amagat o l’arqueòleg i docent Marc Lamuà. Han editat llibres com el de Pius Pujades amb il·lustracions de Narcís Comadira, traduccions de Thoreau i altres de dedicats a la història del món publicitari. A finals de l’any passat van editar El jardí d’Epicur, l’obra d’Anatole France que va ser referent de molts pensadors, també de casa nostra, de les primeres dècades del segle passat. El van presentar a la Llibreria 22 i hi tornen dijous vinent a la Carles Rahola. Aquest llibre és una traducció de l’edició de Le jardin d’Épicure publicada a París el 1922. El llibre, primera edició en català, ha estat traduït per Manel Peris i està il·lustrat per Elies Plana, que ha tingut cura de l’edició. Al marge de la traducció hi ha una introducció a l’autor francès de la historiadora Rosa Maria Gil Tort, que ens presenta el personatge i la visió que en tenia l’escriptor i periodista màrtir Carles Rahola, un dels introductors del pensament d’Anatole France al nostre país. I també es reprodueix la conferència dictada per Carles Rahola sobre Anatole France el 2 de març de 1928 al Centre de Lectura de Reus i que va ser publicada a la Revista del Centre de Lectura de la capital del Baix Camp.

Aquest llibre és una petita joia que ens acosta a la figura de qui va ser premi Nobel de literatura el 1921 i que es va implicar a fons en l’afer Dreyfus. France és un dels autors clàssics francesos més admirats arreu d’Europa i la publicació ens acosta la seva figura tan influent fa cent anys i el paper que en això hi va tenir Carles Rahola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.