Opinió

opinió

Pressupost, un 9-N

Avui fa set anys de la consulta sobre el futur polític de Catalunya –el 9-N–. Era president Artur Mas. No era un referèndum perquè el Tribunal Constitucional va prohibir-ho. Era un procés participatiu. Es feien dues preguntes: “Vol que Catalunya esdevingui un Estat?” I, en cas afirmatiu: “Vol que aquest Estat sigui independent?”. Malgrat les prohibicions, i de manera camuflada la consulta va tirar endavant amb un ampli suport dels ajuntaments. Injustament, els principals organitzadors van ser sancionats i advertits perquè no ho fessin més; un fet que no es va complir amb la celebració posterior de l’1 d’octubre del 2017. Avui fa set anys i han passat moltes coses en el món independentista i seguim sense el dret a decidir, que, tot i la taula de diàleg, no s’espera de manera imminent ni a mitjà termini. Un dret a decidir que el govern espanyol ha deixat de banda, tot i que amb la seva autorització el país s’hauria estalviat molts maldecaps. L’actual situació posa Catalunya en règim autonomia per a les coses bones i les dolentes. Una Catalunya que, tal com pinta l’economia per a l’any vinent, haurà d’aprovar els pressupostos que avui seran portats al Parlament en format autonòmic. El President Pere Aragonès està convençut que seran aprovats amb el suport dela CUP, tot i que això és imprevisible, després de la consulta que hi haurà a la seva militància.

De tota manera, el pressupost de l’any vinentserà aprovat amb la CUP o amb les mans esteses del PSC i els comuns, tot i que JxCat no ho voldrà fer amb els comuns. Serà difícil que els comptes siguin vigents l’1 de gener. Vox els portarà al Consell de Garanties Estatutàries per estar en contra deles partides a favor de la llengua catalana. Avui és dia de pressupostos amb l’aniversari i els referents d’aquell 9-N i també d’aquell novembre de fa deu anys en què el llavors diputat de Solidaritat López Tena va advertir a l’hemicicle que “Espanya ens roba”.Un frase de fa deu que ha quedat a l’aire saber si es vigent ó bé va esser una escalfada del Diputat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia