Opinió

M. Eugènia Gay Rosell

Degana Col·legi de l’Advocacia

Per una justícia adaptada a les noves realitats

Certament, ens trobem en un punt d’inflexió que requereix la improrrogable modernització de l’administració de Justícia per l’important paper que ha de tenir en la recuperació econòmica i en la vigorització de l’estat de dret, sent imprescindible adequar aquest servei públic tan essencial per adaptar-lo a les necessitats actuals de la ciutadania.

Moltes d’aquestes exigències es corresponen amb reivindicacions històriques, de les quals tradicionalment se n’ha fet ressò l’advocacia, com és ara reforçar l’eficiència dels sistemes públics de justícia per minorar l’excessiva acumulació dels assumptes –amb uns temps de resolució que en molts casos s’allunyen del mandat constitucional d’una tutela judicial efectiva– i donar una resposta àgil i adaptada a les circumstàncies del cas concret.

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, amb l’esperit de treballar pel perfeccionament continu del nostre ordenament jurídic, hem dirigit nombroses propostes de reforma per millorar la vida de les persones, com és la que es refereix a la clàusula “rebus sic stantibus” en aquells supòsits de canvis imprevistos en les circumstàncies del negoci, per tal de garantir-ne la pervivència i preservar el propi teixit econòmic i productiu del país.

En aquest context, l’impuls de la segona oportunitat, havent-se presentat recentment l’Observatori de la Insolvència Personal, i la constitució de l’Institut de Recerca i Innovació Jurídica (I+Dret) a l’octubre, posen en relleu la funció social de l’advocacia i el seu anhel de trobar solucions que realment tinguin un impacte positiu en el nostre entorn més immediat.

La seguretat jurídica a través d’unes normes clares i coherents amb les noves realitats socials és una de les màximes aspiracions de l’advocacia, i en aquest sentit continuarem treballant amb propostes i reflexions sobre assumptes tan importants en termes de litigiositat com els crèdits renovables (revolving) o els que giren al voltant del dret a l’habitatge, buscant la col·laboració de les diferents administracions implicades, per tal de promoure inversió público-privada, lleis i normes que contribueixin a reforçar la igualtat d’oportunitats i la justícia en un dels moments més complexos de la història contemporània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.