Opinió

opinió

Hortalisses de proximitat

Un dels meus petits plaers és poder anar a mercat cada setmana

Un cop, amb uns amics parlàvem com n’eren de bones les bledes si eren bledes fresques de l’hort. Antigament aquesta verdura era considerada menjar de pobres, i ara, en canvi, més d’un la considerem un menjar suculent. Vam tenir una curiosa conversa de com cadascú li agradava menjar-les. Algú les preferia cuites en una senzilla sopa de brou casolà; l’altra, fetes al vapor, o bé aprofitar la part del tronc i saltejar-les amb salmó, en el meu cas tinc devoció per una bona truita de bledes petites i tendres.

Recuperar el sabor intens de les hortalisses tal com les recordem de l’època dels nostres avis, avui dia és una qualitat difícil de trobar si no tens a prop el mercat local o botigues que et proporcionin productes de proximitat. Per això un dels meus petits plaers és poder anar a mercat cada setmana i poder escollir el producte de temporada que venen els pagesos de les nostres comarques. Una professió que sembla que va en decaiguda probablement per una visió esbiaixada de la seva sortida laboral.

En aquest sentit, el Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) alerta que la falta d’enginyers agrònoms està posant en risc l’avançament en concepte d’economia sostenible i bioeconomia circular. Cada any finalitzen el màster un màxim de 20 estudiants a tot Catalunya, mentre que l’escola rep més de 150 ofertes de treball. La realitat és que és imprescindible comptar amb enginyers agrònoms que treballin en la investigació i la innovació, que connectin ciència, tecnologia i naturalesa per a produir aliments de qualitat de manera eficient i sostenible.

Així, un exemple engrescador el trobem en la Xarxa Pagesa constituïda entre nou pagesos de l’Empordà, la Garrotxa i el Gironès per a distribuir la seva producció de cultiu ecològic. Es tracta d’un projecte de col·laboració amb la voluntat d’unificar criteris de venda i fixar preus entre ells, sense fer especulació i alhora evitar el pas dels grans distribuïdors. Uneixen estructura per a poder donar l’oportunitat d’alimentar poblacions amb productes provinents del costat de casa. Els seus punts de venda són els mercats i botigues de les nostres comarques. També de la Xarxa Pagesa surt el servei cada vegada més estès de la cistella a domicili, de manera que les hortalisses de proximitat les podem tenir fàcilment en un clic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.