Opinió

Keep calm

Acostar-nos més a València

S’ha publicat un llibre fantàstic, editat per 3i4, amb textos de Josep Pla seleccionats per Antoni Martí Monterde. El volum té com a títol Hem d’acostar-nos més a València, manllevat d’un fragment de l’Itinerari central de Pla. Martí Monterde hi ha reunit, seguint una idea de l’editor Eliseu Climent i amb Joan Fuster en la memòria, una vintena de textos planians sobre personatges i autors valencians i sobre el País Valencià. Un petit epistolari de missives entre Fuster i Pla completa l’edició.

El punt culminant del llibre és quan Pla certifica que “la gent important de Catalunya no ha respost gaire davant el moment valencià-català actual” o que “s’ha de rompre aquesta muralla de fredor i d’indiferència creada i mantinguda pel centralisme peninsular”, per concloure que “l’única cosa que té realment Catalunya és València, com l’única cosa que té plantejada València és l’anomenat Principat”.

Tenint en compte que han passat setanta anys des que Pla va escriure tot això i que la distància entre Catalunya i el País Valencià continua sent, sovint i en molts aspectes, sideral, les seves reflexions són ben actuals i haurien de fer caure la cara de vergonya a més d’un, al nord i també al sud. Responsabilitats i culpabilitats espanyoles a banda, que són moltes i volgudes. Sort en tenim, dels molts catalans i molts valencians que creuen que, efectivament, cal rompre muralles de fredor i d’indiferència entre uns i altres.

Dos exemples. El dia 1 Grup Gavarres presenta a València els Dietaris i La geografia íntima de Josep Pla de l’enyorat Miquel Pairolí, de qui cal recordar que, en un article en aquest diari, va declarar “Jo també sóc valencià”. I el dia 8, la valenciana Tesa serà a Girona, al festival Strenes , per presentar-hi el seu projecte Rap d’arrel, un disc on hi ha la delícia Amor a la valenciana. Aquí baix la teniu. A xalar!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia