Opinió

tant

x

Inversió de l’Estat: el serial continua

Aquesta setmana hem assistit a l’enèsim capítol de la sèrie històrica del maltractament de l’Estat espanyol a Catalunya. En aquest cas ha estat l’execució de les inversions pressupostades durant l’any 2021, que es va xifrar en un ridícul 35%. D’un pressupost de 2.068 milions d’euros se’n van realitzar 740 milions. La magnitud de la desviació, més enllà de les enceses comparatives que n’han fet els mitjans pel tracte de favor que segueix rebent Madrid, fa que l’episodi del serial del 2021 sigui especialment dramàtic. Per agafar només les desviacions des del 2018 fins al 2021, l’Estat tenia previst invertir a Catalunya 6.004 milions en els quatre anys posteriors al referèndum, i n’ha executat 3.266, un 54%. L’incompliment d’inversió acumulat és, doncs, de 2.738 milions. Es dona el cas que, independentment del que es pressuposta, en els 8 darrers anys l’Estat inverteix a Catalunya entre 630 i 950 milions anuals.

La gravetat del maltractament continuat posa en relleu el caràcter estructural del problema, mani qui mani aquí i allà, i que fer el ridícul no importa gens. L’engany de les promeses d’inversió és una presa de pèl reiterada que demostra que prometre vàcuament als catalans no té cap cost.

Qui segueix fent el ridícul és la part catalana. Som davant l’enèsim episodi de feblesa de resposta: fa uns anys la reacció era presentar queixes, denunciar, mostrar-se indignat; ara el govern diu que exigirà explicacions. La irrellevància catalana està batent rècords, i més quan l’episodi del 2021 el protagonitza el govern de l’Estat més amic de Catalunya, el més preocupat per tractar-nos bé, és sarcàstic. I que quan ve el seu representant màxim li facis la gara-gara, encara ho és més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia