Opinió

De reüll

El Penedès, un viatge als orígens

El Penedès ha esdevingut aquests dies el centre neuràlgic d’unes troballes excepcionals des del punt de vista paleontològic. Després de les últimes troballes, el nucli dels Casots pot ser considerat, segons els experts, el jaciment més ric d’Europa, amb unes 75 espècies diferents, que ens transporten en un viatge de 16 milions d’anys al passat, quan aquesta part del Penedès estava coberta d’aigua dolça i la temperatura mitjana era 4 graus més alta que l’actual.

L’excavació ha obtingut, en els últims anys, restes fòssils d’un cocodril i un felí primitiu únics al món juntament amb un mastodont i cranis d’animals totalment extingits, que permetran conèixer l’hàbitat d’aquell moment, quan la línia de la costa es dibuixava molt més a l’interior que no pas ara. En un moment en què tot es viu tan de pressa, podem imaginar com serà la vida al Penedès d’aquí a 16 milions d’anys? Fins on s’hauran alçat les temperatures, fruit del canvi climàtic? I encara més, podem pressuposar on serà la línia de la costa? El jaciment del Penedès mostra la importància de l’aigua dolça per a la generació d’espais habitables, però en el futur immediat, l’aigua dolça de qualitat és escassa. Hi ha qui aprèn del passat per fer un futur millor... i hi ha qui sempre desaprèn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.