opinió
Vilanera, quin gran encert
Ara fa 20 anys que es va iniciar la lluita ecologista i veïnal contra un camp de golf i la urbanització de més de 300 cases al terme municipal de l’Escala, a l’indret del mas Vilanera.
Un dels elements jurídics clau per aturar el projecte va ser l’article 31 del pla general de l’Escala. Aquest establia que si en quatre anys no s’havien iniciat les obres del projecte de camp de golf passaria a definir-se automàticament com a sòl no urbanitzable a tots els efectes. Després d’un estira-i-arronsa jurídic per aquest article amb la Comissió d’Urbanisme, finalment la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya va donar la raó a Salvem l’Empordà i el Fòrum l’Escala-Empúries i els terrenys van passar a ser sòl no urbanitzable.
El temps ha refermat l’elevada vàlua patrimonial de l’indret. D’una banda, el 2010 es protegeix mitjançant la inclusió del paratge al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. D’altra banda, el 2015 es declara EPA, espai protegit arqueològic.
El 2017 es van iniciar unes noves prospeccions arqueològiques i es va produir una troballa inimaginable. Es va excavar un gran túmul que protegia diverses inhumacions i una estructura megalítica central, que es va poder datar al neolític mitjà. Ningú s’havia imaginat que en aquella zona es poguessin trobar restes de 4500 anys aC. La muntanya de Vilanera és un paratge amb restes funeràries des del neolític fins a l’edat del ferro.
Des de fa poques setmanes s’ha fet públic que l’Ajuntament ha comprat el mas de Vilanera, situat dins aquest espai. Ara és el moment de definir quin ús se li dona. Podria ser un lloc de mostra i interpretació de les restes funeràries de les èpoques representades, però també un lloc d’estudi del medi natural i agrari. El mas és gran per donar-hi cabuda a nous cicles de formació sobre arqueologia, pagesia o medi natural, per exemple. I lloc d’allotjament dels estudiants d’arqueologia que cada estiu fan pràctiques per seguir analitzant l’arqueologia del paratge i seguint-nos meravellant amb la seva història.
L’Escala té l’oportunitat de ser un punt clau de la comarca de l’Alt Empordà com a zona de formació i exposició del patrimoni natural i cultural que engloba. Un repte que mereix de nou un gran encert.