Opinió

TANT

X

Pandèmia i resultats empresarials del 2020

L’any de la pandèmia, el 2020, les economies del món van rebre un sotrac important. A Catalunya la caiguda del PIB fou d’un 11,7% amb una xifra molt semblant en els tres grans sectors productius (indústria, construcció i serveis). Un any dolent com aquell, de quina manera va afectar els resultats i la rendibilitat de les empreses catalanes? Un article recent aparegut al blog d’economia 5centims.cat dona resposta a aquesta pregunta aplicada al sector industrial manufacturer de la petita i mitjana empresa catalana. La informació de base són els estats comptables de més de 13.000 empreses, que publica la Pimec en el seu Anuari de la pime catalana.

Dos indicadors bàsics serveixen per il·lustrar els resultats empresarials a la indústria manufacturera del 2020. El primer és el benefici abans d’impostos, que de manera agregada va caure un 23,9%; el segon és la rendibilitat financera (beneficis abans d’impostos sobre patrimoni net), que va caure un 26,1%, per situar-se en un 8,8%. Aquestes caigudes, són grans o petites? Comparades amb el sector d’hoteleria i restauració, el més afectat per les restriccions a la mobilitat i a les relacions socials, són petites. En aquesta activitat la rendibilitat financera va tenir un signe del -10% enfront del +8,8% indicat. I respecte a altres crisis, com va ser la caiguda del 2020? Comparant els resultats d’aquest any amb els de la crisi financera del 2007/08, la manufactura industrial catalana va patir molt més, tal com mostren els valors de rendibilitat enregistrats. El 2008 la rendibilitat sectorial mitjana va caure un 52,6% respecte del 2007; el 2009 va caure un 65,9% respecte al 2008, de manera que la rendibilitat de les empreses rl 2009 era un 83,8% inferior a la del 2007. Res a veure amb la crisi de la pandèmia, que es va veure atenuada fortament per les crosses del sector públic dels ERTO i dels crèdits bonificats. Sense aquests salvavides probablement haguéssim assistit a una crisi molt més profunda i a un nombrós enterrament d’empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia