Opinió

Keep calm

Horari d’estiu permanent, sisplau

Mai, ni al segle passat, vaig entendre quin sentit tenia el canvi d’horari en el sentit en què es fa (GMT+2 a l’estiu i GMT+1 a l’hivern). Creia que la joventut i la vida de nit em portava a una mala diagnosi, però ara que soc objectivament gran i gasto la nit per dormir encara ho entenc menys. Oficialment el canvi d’horari es justificava per aprofitar més bé les hores de llum solar, que cauen de les 15 pels volts del solstici d’estiu a les 9 en el d’hivern. En teoria, la indústria estalviava energia amb la reculada de l’horari d’hivern.

Potser dècades enrere ens feien combregar amb rodes de molí però avui no m’ho empasso. Que volen deixar de marejar-nos amb el canvi? Endavant, tot i que em fan gràcia els apocalíptics predictors de mil trastorns de la salut per culpa de moure una hora els hàbits diaris (un 4% de variació, uf, quin jet lag...). Però l’amenaça és de deixar fix l’horari d’hivern i algun sector presumptament ecofriendly –gens casualment connectat amb els postulats de la progressia antisistema– defensa adoptar l’horari de Greenwich.

Què se’n trauria que a l’estiu el sol sortís a 1/4 de 5 de la matinada i es pongués a 2/4 de 8? I quina utilitat tindria que per Nadal es fes fosc a 2/4 de 5 de la tarda? De quina ment recargolada surt això? De veritat adaptarem els horaris laborals, comercials, de les escoles a aquesta aberració en nom del consum energètic?

Massa foc per poca bullida. Fa temps que la gran indústria, gran consumidora d’energia, estableix torns i treballa 24 hores si pot i té demanda. No ens enganyem, a l’estiu hi ha hores de llum de sobres i a l’hivern van escasses i s’han d’aprofitar. Coneixem algú que a 2/4 de 5 o 2/4 de 6 hagi sopat, es fiqui al llit i tanqui el llum? Aquí hi ha la resposta. Fixar l’horari d’hivern –pitjor encara, el GMT– incrementarà el consum de les llars. Si s’ha de fixar un horari, que sigui el d’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia