Opinió

A la tres

Fer real la ‘fake’

“No estranya que es vulgui guanyar el relat pel pressupost, la covid o la cimera; si difonent falsedats s’assalta parlaments

L’assalt a les institucions del Brasil ha reproduït el del Capitoli. Fa pensar, inevitablement, en l’efecte mimètic al món, si ha succeït a la democràcia més poderosa, o al gegant sud-americà. El model és similar: L’extrema dreta crea i difon desconfiança prèvia en les institucions i en el resultat d’unes eleccions ajustades. Si l’escrutini li és desfavorable, activa les mentides –ara en diuen fake news– a les xarxes socials i per missatges personals, i la bola de neu no se sap on s’atura. Als EUA i al Brasil va acabar en assalts, potser per l’antiquat recompte nord-americà, potser per la polarització Lula-Bolsonaro, o perquè els sistemes majoritaris ho afavoreixen. Ho van també intentar, sense èxit, amb Petro a Colòmbia, potser perquè té el mateix escrutini electoral que l’Estat espanyol, basat en l’elecció de ciutadans a l’atzar per a les meses i una empresa amb participació pública (Indra) que en recopila les dades. Per aquest motiu semblaria improbable l’assalt a l’Estat espanyol, però en canvi, de crispació, qüestionament del resultat electoral i tergiversació de la realitat i fins i tot de la llei, en van sobrats, a Madrid. La dreta ja hi va irrompre el 23-F del 1981, va practicar l’acoso y derribo a González, va voler canviar l’autoria dels atemptats de l’11-S, va convertir en rebel·lió l’1-O i va qüestionar el confinament en pandèmia per potenciar la política d’Ayuso a Madrid.

L’abús de guanyar el relat s’encomana. El govern fa veure que el pressupost està lligat quan s’encalla per haver menystingut el PSC. De tant provocar dient que el procés català s’ha acabat, Sánchez sutura l’independentisme que feia mesos no es parlava. Sovint, polítics i mitjans de comunicació confonen desitjos amb realitat, com passa amb la fi del procés. Correspon ara a l’independentisme demostrar que, més enllà de la divisió i de l’equilibri del president Aragonès, pot continuar mobilitzant-se al carrer, si cal en un dijous de gener, per recordar a França i a Espanya que el procés hiberna, però és viu i que el conflicte polític encara és més real que fake.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.