mirades
Jordi Grau
La Diputació i el papa argentí
La Diputació de Girona celebra el seu bicentenari. Va ser un 13 de maig del 1822, en un pis del número 7 de la plaça del Vi, on es va constituir la Diputació. Era el domicili de Josep Perol, cap superior polític de la província de Girona. Hi van assistir Pere Felip de Vilopriu, Josep Fina de Palafrugell, Antoni Iglesias d’Osor, Carles Bosch de la Jonquera i Francesc de Camps de Girona, amb Gervasi Gironella de secretari. Ara el 13 de maig és també el dia de la Mare de Déu de Fàtima i a la plaça del Vi, 7 s’hi menja i beu molt bé perquè és un restaurant.
Amb motiu del bicentenari, Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, va demanar una audiència privada al papa de Roma. No és habitual ni de bon tros que la concedeixin, però abans-d’ahir el papa Francesc rebia en audiència privada a la biblioteca privada del Palau Apostòlic, lloc on el summe pontífex rep les més altes autoritats, Miquel Noguer, a qui acompanyaven els vicepresidents de la Diputació Pau Presas i Albert Piñeira, també alcalde de Puigcerdà i que des de fa anys toca l’orgue al seu poble.
Rebuts per la Guàrdia Suïssa i per membres del protocol, un dels quals l’any passat va passar les vacances a Palafrugell, van disposar d’una conversa amable amb el sant pare que es va allargar força més de mitja hora. El papa Francesc, home afable i procliu a les confidències, es va interessar molt per la feina que fa la Diputació i especialment per la tasca de donar suport als ajuntaments i treballar per afavorir el benestar dels ciutadans i la seva qualitat de vida. El papa Bergoglio també es va mostrar interessat pel pla de monuments i la cura del patrimoni de la demarcació, que afecta tres diòcesis diferents: el bisbat de Girona, el de Vic i el d’Urgell.
El president de la Diputació va aprofitar per convidar el papa Francesc a visitar les comarques gironines quan programi un viatge a Catalunya. Amb el papa, que aviat viatjarà a Marsella per una trobada pastoral, també van parlar sobre el nou bisbe de Girona. El pontífex els va dir que no era tan fàcil nomenar bisbe i que tot seguia el seu curs, però que encara no tenia la terna d’on escollir.
Miquel Noguer, Pau Presas i Albert Piñeira van oferir al papa un encolpium bizantí de bronze, datat dels segles VI-VIII i trobat al monestir de Sant Pere de Rodes al segle XIX. Consta de dues plaquetes gravades en relleu i unides per una frontissa. Les dues parts són buides a l’interior i estan unides pels extrems per formar una caixeta en forma de creu on es guardaven les relíquies. L’anvers de la creu és reservat a la figura de Crist, acompanyat de Maria i sant Joan i dels símbols del sol i de la lluna. El revers mostra al centre la figura de Maria amb les mans enlairades en actitud d’oració. Els quatre extrems són ocupats per quatre medallons amb el bust dels evangelistes. El president Noguer, en nom de la corporació, va lliurar també al papa la Guia visual de la catedral de Girona, de Ramon Bosch, Pere Codina i Antoni Manyé. El papa Francesc els va obsequiar amb un llibre i un rosari, i els va impartir la benedicció papal. També els va demanar que resessin per ell i en to afable els va recalcar que fos “a favor seu”.