mirades
Jordi Grau
Fòrum Carlemany, eina de treball
“Amb el nom de Carlemany i el pensament posat en la modernitat i en Europa, el Fòrum Carlemany transita pel camí de l’excel·lència i demostra una gran capacitat per fer, de la col·laboració entre els directius del teixit empresarial gironí, una opció guanyadora.” Són paraules de Joaquim Nadal, ara conseller i abans alcalde, quan era director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Les va escriure amb motiu del quinzè aniversari del Fòrum el 2018 i ara, quan en compleix vint, d’anys, aquesta organització es planteja nous reptes, entre els quals, implementar el seu model a d’altres territoris i adaptar-se a la digitalització i a les noves generacions.
Ho va explicar Sandra Masoliver, directora general de Masoliver Group. És ara la presidenta del Fòrum Carlemany i segueix la línia que va engegar Jaume Sanabras, ideòleg i primer president, i que van continuar Marc Sansalvadó, Francesc Planas i Francesc Bosch. Va presentar el vintè aniversari juntament amb el vicepresident, Joan Castell, de Comercial Sarrats i Frigorífics Maynou. El Fòrum, més que un lobby o una associació a la recerca de les relacions públiques, és una eina de treball que utilitza la fórmula del benchmarking per compartir coneixements. El benchmarking és una tècnica en què s’intercanvien experiències en trobades, debats i reunions. Una fórmula que Francesc Bosch, antic president, considera “simple, però extraordinàriament potent, basada en les persones que estimen la seva feina i la seva empresa”.
Sandra Masoliver i Joan Castell expliquen que són més d’un centenar, les empreses associades, amb més de mig miler de directius. Una característica és que no tenen cap gran estructura ni raó social. El que fan és compartir fórmules de treball i coneixements a la recerca de l’excel·lència empresarial. Entre els seus membres hi ha des de microempreses fins a grans organitzacions com Metalquimia, Comexi, Hipra, Frit Ravich, Galetes Trias, Agrienergia, Noel, Bassols Energia o Cuatrecasas. El mètode de treball s’ha mostrat extraordinàriament eficaç en crisis com la de la covid.
El Fòrum és un fil conductor entre empreses per compartir coneixements i experiències mitjançant les reunions per àrees i una supertransversal anual. Aquest any hi abordaran tot allò relacionat amb la indústria 5.0 i la intel·ligència artificial i la robòtica. Amb la mirada posada en les noves generacions: “Tenen molt de potencial i hem de ser atractius per a elles, presentant un model apte a les seves necessitats”, explica Sandra Masoliver. El Fòrum atorga anualment dues distincions: Soci d’Honor i el Falcó Carlemany. Així són la gent del Fòrum, un sistema que defuig els protagonismes i es basa en l’aportació de tots els membres per generar valor afegit.