mirades
Jordi Grau
Nova vida per al Museu de la Terrissa
Un acord unànime de tots els grups que es presenten a les eleccions en garanteix la seva reobertura i dinamització
Durant la campanya electoral també passen coses bones. A Quart el Museu de la Terrissa tindrà una nova vida, després d’un temps massa gran d’incertesa. Tots els grups que es presenten a les eleccions al municipi han signat un document en què es comprometen de manera unànime al fet que el Museu de la Terrissa reobri de manera permanent durant la tardor o l’hivern. Ho van signar els responsables dels cinc grups que es presenten a les eleccions –Quart Actiu, ERC, el PSC, Gent de Quart i la CUP– davant dels representants de l’Associació de Terrissers de Quart. L’origen de tot plegat venia del tancament del Museu el desembre del 2020. Era l’any de la pandèmia i el tancament es va anunciar com a provisional.
El Museu de la Terrissa de Quart es va començar a gestar el 2004 per instal·lar-lo a l’antiga bòbila de Can Ginesta i es va inaugurar el 2011. Es va preveure com un centre cultural per donar a conèixer i difondre el que es treballa a Quart des de fa set segles: la terrissa. Es conservava un edifici històric i amb l’espai es difonia un patrimoni industrial en perill. Però el desembre del 2020 es va tancar al·legant motivacions econòmiques i anunciant que es repensaria el projecte.
El que havia de ser un tancament provisional es va allargar. De fet, la utilització de l’espai per a altres activitats va estar al damunt de la taula i, entremig de peces centenàries, s’hi van fer activitats com a mínim inapropiades per a un museu. Les tensions es van fer evidents entre representants municipals i el sector.
Però, després d’una primera reunió el mes de març, les tensions han disminuït i l’Associació de Terrissers i totes les forces polítiques finalment han arribat a un acord que es va signar divendres i dissabte: mantenir aquest espai municipal d’art per difondre l’artesania i la creació i fer-ho amb la col·laboració de l’Associació de Terrissers, que aportarà la seva experiència i filosofia al museu que difon una herència històrica.
O sigui que es reobrirà el museu i es dinamitzarà, segurament mitjançant un tercer que aporti experiència i valor afegit. Però el museu es manté i sembla que la col·laboració entre l’associació i l’Ajuntament serà permanent i jugant tots a favor de l’equipament. Amb l’acord es pretén legalitzar l’edificació com a museu i integrar-lo a la Xarxa de Museus de les comarques gironines i de Catalunya. I també utilitzar les subvencions de fons europeus aconseguides per millorar l’eficiència energètica sense disminuir l’espai museístic que hi havia abans del tancament.
I també és important l’acord per impulsar un consell assessor en què participarien els terrissaires de la Bisbal i el director del Museu Terracota de la capital del Baix Empordà en un intent de col·laboració que deixa enrere antics recels. La participació del director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya dona també garanties que la voluntat de dinamització i potenciació és alguna cosa més que paraules. Per tant, el Museu de la Terrissa de Quart tindrà una nova vida. I d’això, acordat per unanimitat per tots els grups que es presenten a les eleccions, se’n diu una bona notícia.