mirades
Jordi Grau
Mirada de la Girona monumental
Dins de la col·lecció Catalunya Monumental, que edita Efadós, s’acaba de publicar Girona monumental, que, amb molt bon criteri, l’editorial ha encarregat a l’historiador Joaquim Nadal i Farreras. És proverbial la capacitat de treball del catedràtic d’història contemporània de la UdG i que abans ho havia estat de la UAB i professor a la Universitat de Liverpool. El doctor Nadal, que també ho és honoris causa per la Universitat de Perpinyà, va dedicar trenta-cinc anys de la seva vida a la política activa, primer com a alcalde de Girona, diputat al Parlament i candidat a president de la Generalitat, després com a home de confiança dels governs Maragall i Montilla, i cap del grup parlamentari del PSC, fins que va deixar la primera línia de la política i també el partit que l’havia acollit i pel qual es va presentar, com a independent, a les primeres eleccions municipals democràtiques de 1979. Després d’uns profitosos anys com a director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (2013-2022), va encarar una jubilació estroncada pocs dies després pel seu nomenament com a conseller de Recerca i Universitats. Ara bé, durant aquests més de cinquanta anys des que es va llicenciar, el que mai ha fet ha estat deixar d’escriure. I quan va deixar la primera línia política, ho va fer més que mai amb històries personals com Fent tentines per la vida, Testimoni de càrrec o Històries d’alcalde, d’Editorial Gavarres. La seva història personal, el que va viure a la Generalitat i els seus 23 anys d’alcaldia, hi queden ben reflectits. I ho continuarà fent, d’escriure.
Girona monumental és un gran llibre. Pel que hi escriu, molt resumit, Quim Nadal, i per les fotografies de Jordi S. Carrera, un dels grans fotògrafs d’aquesta ciutat, a qui cal agrair la seva feina. En el pròleg, l’arxiver i cronista oficial de la ciutat, Joan Boadas i Raset, ho deixa ben clar: “Amb més de mig segle passejant la seva mirada per Girona, ens ofereix un destil·lat excel·lent.” Les fotos d’en Jordi “són el reflex d’una permanent estima sense la qual seria impossible captar el magnetisme indiscutible que, en paraules de Joaquim Nadal, posseeix Girona”, escriu Boadas.
L’historiador Nadal comença així la seva introducció. Divideix el llibre en quatre apartats: Barri Vell: El clos august de la ciutat romana; Mercadal: l’antic barri de convents i fàbriques; La ciutat escampada: el Parc de la Devesa, les Hortes del Güell, el Parc Central i el Parc del Migdia; Els voltants: Pedret, Parc de les ribes del Ter, Montjuïc i Sant Daniel. Explica Nadal que l’aproximació del visitant és sempre de fora cap endins, on Sant Feliu, amb la seva fina agulla gòtica, “estilitzada com un xifrer”, diu poèticament qui va ser alcalde de Girona es complementa amb la catedral “amb la seva austera voluptuositat barroca”.
Un llibre per mirar, guardar i entendre una ciutat que recorre de la pedra a la pedra, construïda sobre els fonaments de les pedreres de Pedret i de les Pedreres. Una ciutat que va renéixer amb la gestió del primer alcalde democràtic, l’autor dels textos d’aquesta obra que ressegueix els itineraris monumentals, eclesiàstics i civils de Girona.