Opinió

Sol Ixent

És nom d’escola, de coral, de revista cultural renaixentis-ta, d’hotel i d’ateneu

Durant la guerra, les banyolines que formaven part de la Unió de Dones de Catalunya preparaven recaptes de roba per als soldats destinats al front des del local de la institució Sol Ixent, una escola vinculada al Casa Nostra i que el comitè antifeixista de Porqueres va confiscar. Sol Ixent s’havia presentat la primavera del 1934 com un “nou centre de cultura i esport”, un “nou fogar popular” per “enfortir la infància i la joventut”, segons es recull a la premsa local. Estava situat al carrer de la Canal de Banyoles. Una de les activitats públiques que va fer Sol Ixent va ser acollir, l’1 de maig del 1935, un recital de cançons; una manera com qualsevol altra de celebrar l’esclat de la primavera o del mes de la feminitat i la fertilitat que les sotanes negres un dia van decidir que seria el mes de Maria, la mare eterna, i van omplir-ho tot de flors; carrers i altars.

Hi ha moltes escoles amb el nom de “Sol Ixent”, un mot rutilant, inspirador de nous inicis, evocador de festes que celebraven el solstici d’hivern, de quan la llum comença a créixer, del seu simbolisme; “Per Nadal, un pas de pardal”, diu la dita. Bon dia perquè el cristianisme ho consagrés al naixement del seu sol. M’explica l’historiador Jordi Galofré, estudiós de la figura de Magdalena Aulina, que la pionera dels anomenats instituts seculars va triar el nom de “Sol Ixent” per a l’escola per la seva significació laica però també per un segon sentit religiós; s’eludia així la legislació laica de la República i es mantenien les activitats apostòliques del Casal de la Sagrada Família.

Sol Ixent és nom de coral, de revista cultural de la Renaixença, d’hotel i d’ateneu popular. Hi ha una fotografia en què es veu les banyolines de la Unió de Dones cosint. És la que il·lustra, de fons, el web de l’ Ateneu Popular Sol Ixent de Banyoles , situat al passatge del Rec Major de Banyoles, al costat d’un supermercat, i a tocar d’on hi havia fa gairebé noranta anys l’escola Sol Ixent de Magdalena Aulina. En funcionament des de fa un any, s’hi fan debats, xerrades, presentacions de llibres, concerts i s’impulsen campanyes socials. Tenen com a logotip una doble estrella, blava i lila. És un altre Sol Ixent, autogestionat, de transformació social. Un nou inici. Una altra llum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia