Opinió

Mobilitat de proximitat

Hauria de ser molt més fàcil moure’s entre Girona i Barcelona en tren sense estar tan limitat per l’horari de tornada

Ja hem entrat plenament en la tardor, que a Girona ve farcida d’activitats culturals i d’oci. L’altre dia una amiga de Barcelona em comentava el que segur que a molts de vostès els ha passat, que, com cada any, té moltes ganes de venir a veure espectacles del Temporada Alta. I després, és clar, gaudir de l’oferta gastronòmica envejable que tenim a la ciutat. D’altra banda, les Fires estan a punt de començar i també porten una gran quantitat de visitants, atrets per la varietat d’oferta cultural i gastronòmica gironina. Anar al teatre, al cinema o a un concert i gaudir després d’un bon sopar és un clàssic i sembla un pla imbatible si no fos per un petit detall: si fem cas de les recomanacions de totes les administracions i volem practicar una mobilitat sostenible… com tornes a casa?

Fent una cerca ràpida en el web de Renfe, el resultat és decebedor: els dissabtes, l’últim tren cap a Barcelona des de Girona (un regional) surt a les 21.23 h, i l’últim tren d’alta velocitat, a les 19.25 h. A l’inrevés, de Barcelona cap a Girona, el darrer mitjana distància és el de les 21.55 h i el darrer tren d’altra velocitat, el de les 22.56 h. És evident que quedem curts i que, amb aquests horaris tan ajustats, és molt difícil tornar a casa en tren. Ens fem un fart d’ insistir en la importància de fer servir més el transport públic com a alternativa al cotxe particular, però les alternatives són més que escasses.

Ningú no dubta que l’arribada del TAV a la ciutat de Girona va marcar un abans i un després per als gironins. Però no va comportar una millora en el servei convencional. Entre Girona i Barcelona hi ha poca distància i molts intercanvis, i qualsevol usuari pot constatar que els trens en els dos sentits van plens de gent, sigui per estudiar, treballar o passar el dia. Hauria de ser molt més fàcil poder-se moure entre les dues ciutats sense estar tan limitat per l’horari de tornada, com passa en moltes ciutats europees. No només trauríem més cotxes de les carreteres, guanyaríem en seguretat i contribuiríem a reduir l’impacte sobre el clima: sobretot ajudaríem les famílies que ho necessitin poder fer compatible viure a Girona i estudiar a Barcelona, i també, gaudir de la seva extraordinària oferta cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.