Opinió

mirades

Jordi Grau

Rellegir Cuyàs, cronista universal

‘El Mataró de Cuyàs’, un recull d’articles que de tan locals són universals, es presenta aquesta tarda a la Llibreria 22

Aquesta tarda a les set, a la Lli­bre­ria 22 de Girona, es pre­senta El Mataró de Cuyàs, volum número 11 de la col·lecció Nar­ra­ti­ves d’Edi­to­rial Gavar­res. És un volum de més de qua­tre-cen­tes pla­nes, amb més de dos-cents arti­cles que han estat selec­ci­o­nats per Neus Pinart i Bar­trolí, la Pini, com li diu Cuyàs en un dels seus arti­cles. La Neus és mem­bre de la comissió cívica d’home­natge a Manuel Cuyàs i Gibert, com també ho és Joan Catà, que signa un molt bon pròleg que retrata molt bé en Cuyàs. En la pre­sen­tació d’aquesta tarda, hi serà l’edi­tor del lli­bre, Àngel Madrià, i el peri­o­dista que durant més anys va trac­tar en Cuyàs des de la direcció de l’empresa edi­tora d’aquest diari, en Joan Vall Clara, amic, com també me’n con­si­dero jo del colum­nista de referència d’aquesta casa fins la seva mort, el 15 de juny del 2020.

És tot un senyor lli­bre, amb una coberta sen­sa­ci­o­nal, com totes les de la col·lecció a càrrec d’Àngel del Pozo. S’hi veu en Cuyàs a la Ram­bla de Mataró, asse­gut en una ter­rassa, amb un cafè al davant i lle­gint El Punt. M’emo­ci­ona, com també ho fa la foto de JR Duran de l’autor. És en Manuel, amb el puret a la mà i el gest carac­terístic de posar-se la mà al bar­ret en acció de salu­dar. Fa tres anys i més de qua­tre mesos que va morir i no me’n sé ave­nir. El 15 de maig va ser la seva dar­rera columna, la que tanca el lli­bre: Dis­sabte, al bar­ber. Una columna com les seves, magnífica­ment ben escrita, fent veure que rela­tava una anècdota però en la qual expli­cava mol­tes coses, actu­als i d’èpoques ante­ri­ors. I les dues dar­re­res rat­lles anun­ci­ant el seu tras­plan­ta­ment, el qual no va anar bé i es va endur ines­pe­ra­da­ment el net del pirata, com va titu­lar la història fami­liar en un lli­bre en què, segons Joan Catà, Manuel Cuyàs es va doc­to­rar.

He escrit sovint sobre en Cuyàs. Era colum­nista del diari des de la segona dècada dels anys vui­tanta. I el vam fit­xar als noranta perquè fos el direc­tor edi­to­rial d’El Punt Maresme. Poc després va ser el direc­tor d’una redacció jove i valenta i ino­bli­da­ble, amb en Josep Maria Flo­res i en Saül Gor­di­llo de mà dreta, després d’uns mesos en què també hi va ser per arran­car Pep Riera. Ja he escrit mol­tes vega­des que en Manuel Cuyàs era molt bo. I molt punye­tero. Era un gran cro­nista. Era també un gran colum­nista. Va ser el recanvi per­fecte per en Miquel Pai­rolí. I, com ell, va mar­xar massa aviat i encara enyoro les dues o tres tro­ba­des anu­als, quan es va jubi­lar, quan bevíem, menjàvem, fumàvem i sobre­tot dis­cutíem. De tot. Era el ter­tulià per­fecte, sem­pre dis­po­sat a por­tar la contrària als altres amb argu­ments molts cuya­si­ans. En Gra­set ho va defi­nir dient que “escri­via (i par­lava per ràdio) com vivia”.

Sí, és el Mataró d’en Cuyàs. Això vol dir que amb l’excusa de Mataró, la ciu­tat on sem­pre va viure i que sem­pre va defen­sar, fins i tot amb l’auto­qua­li­fi­ca­tiu de capgròs que tant li esqueia, en Cuyàs parla de la vida, amb espe­rit crític, i és un “exer­cici de redes­co­berta”, com escriu Joan Catà. Un lli­bre pla­ent, un lli­bre que cal lle­gir i relle­gir perquè Cuyàs, com Gaziel, Sagarra, Xam­mar o Pla, era un escrip­tor que, sota l’apa­rença de local, era uni­ver­sal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.