Opinió

On són els bolets?

Potser si plou i no fa gaire fred ni vent les perspecti- ves podrien millorar una mica

No és que sigui cap experta en micologia, però juraria que una de les tradicions més nostrades, la d’anar a caçar bolets, té els dies comptats. Reconec que em falta paciència, pràctica i instint, i normalment només veig pinetells si me’ls planten al davant. Però per aquesta època de l’any sí que me’n solia trobar, com a mínim de bolets dolents, en qualsevol passejada fora de l’asfalt. A vegades fins i tot m’emocionava perquè en veia algun que em feia pensar en un rovelló, però indefectiblement eren cabres, i sort que sempre preguntava als entesos, perquè resulta que són tòxiques. En qualsevol cas, a la tardor fins i tot en parcs urbans amb gespa distingia caputxetes blanquetes o marronoses, segurament d’espècies que tampoc no són comestibles, perquè si jo les veia era senyal que ningú les havia agafat abans. Però aquest any res. Res de res.

Ho comento amb familiars i amics que sí que en saben, d’això d’anar a caçar bolets, i em confirmen abatuts que la cosa pinta molt i molt malament, com a mínim a les Gavarres. Potser si plou més i no fa gaire fred ni vent les perspectives podrien millorar una mica, però això sembla més un desig que no pas una possibilitat real. Si a les nefastes circumstàncies meteorològiques hi afegim que normalment els boletaires no solen compartir els llocs estratègics on creuen que hi haurà bones clapades, els passerells ho tenim clar. I no només ens frustrem nosaltres. A les comarques del Pirineu, l’inici de temporada també ha estat molt dolent, i els entesos diuen que en el moment en què ja s’hauria d’haver collit un 50% dels bolets, només s’ha arribat a l’1%. Potser la temporada s’allarga, confien.

D’altra banda, la falta de bolets també és un dels factors que el sector turístic de la Catalunya central destaca com a responsable de les poques estades que hi va haver pel pont de Tots Sants. Per tant, sembla clar que si volem gaudir dels bolets frescos de tardor no queda altre remei que recórrer a allò que desgraciadament no falla mai: els diners. Com en tot, caldrà gratar-se la butxaca: el quilo de rovellons a Mercabarna costava 9,47 euros el 2019 i aquest novembre està al voltant dels 15 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia