Opinió

Tal dia com avui del 1979

JOSEP MARIA ESPINÀS

L’home dels nassos

Segurament seria molt difícil trobar, dins el costumari català, una creació popular tan curiosa com “l’home dels nassos”. Les festes, les tradicions, i en definitiva el folklore solen basar-se en un fet real o en algun objecte existent, al qual es dóna un significat especial. El tió no caga res, però no es pot negar que hi ha un tió; el raïm de fi d’any no garanteix probablement la sort, però almenys és raïm.

És evident, en canvi, que l’home dels nassos no ha existit mai, ni pot existir, i que en el món de les creences populars presenta la raresa d’“enganyar” la quitxalla no amb un objecte o un ésser “màgic” sinó amb un simple truc verbal. És sabut que l’home dels nassos té tants nassos com dies té l’any, i com que això s’explica als infants el dia trenta-u de desembre, el mític personatge resulta que té un sol nas, com tothom. Es tracta que els muts no s’adonin d’aquesta trampa de paraules.

–Has vist l’home dels nassos?

–No… –diu l’infant, desconcertat.

–I ara, si acaba de passar ara mateix!…

Tots som l’home dels nassos, i és notable que aquesta broma tan ingènua hagi tingut tant de ressò, i en algunes èpoques o indrets hagi anat lligada amb pràctiques que espantaven les criatures: se les tancava en una cambra fosca, de fora estant es feien sorolls i gemecs… Aneu a saber quina arrel remotíssima i ritual s’amaga en aquesta tradició.

Hi ha qui s’ha proposat, avui, recuperar-la amb la màxima lluminositat i alegria. És una bona idea de Barna Centre, l’agrupament de botiguers de l’illa de vianants presidida per Santa Anna i el Pi, que ja ha impulsat els darrers anys la Mostra d’Art que se celebra a la plaça de Sant Josep Oriol, el Caga Tió a la plaça de Sant Jaume i el mercat gòtic d’antiguitats a la plaça Nova. I és un bon acudit perquè l’operació l’Home dels Nassos pot tenir una dimensió de festa de carrer, i per tant d’integració popular, extraordinàriament creativa –i que a més no ha tingut mai. Barna Centre organitzarà dilluns vinent, dia 31, de 12 a 2 del matí, una cercavila i una festa d’animació a càrrec del grup “Pengim-Penjam” –amb obsequis, caramels, globus, pirotècnia– que es farà present al Portal de l’Àngel, els carrers de Santa Anna, la Canuda, Cucurulla, Portaferrissa, Petritxol i carrer i plaça del Pi.

Al voltant del tema “L’Home dels Nassos” es pot construir tot un món d’expressió catalana –amb músiques, versos, ninots i personatges, muntatges escènics, aportacions del barri i d’altres sectors ciutadans– que vivifiqui la consciència de comunitat; i això no tan sols a Barcelona, sinó a tot arreu on hi hagi, aquest dia, homes amb tants nassos com dies té l’any.

Quan una idea és vàlida, el que cal és començar a realitzar-la, i a força d’anys i de nassos ja l’anirem enriquint –i ens anirà enriquint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia