Opinió

àgora

LLUÍS FALGÀS

Sánchez, al Palau de la Generalitat

Pedro Sánchez serà dijous al Palau de la Generalitat per entrevistar-se amb Pere Aragonès. Tal com han anat al llarg del temps les relacions entre Espanya i Catalunya, és tot un avenç que el president espanyol viatgi a Barcelona per entrevistar-se amb el president català. El fet entra dins d’una normalitat que mai no havia existit. Pujol, Maragall, Montilla, Mas, Puigdemont i Torra han hagut de viatjar a Madrid per ser escoltats pel govern espanyol. El detall no significa que tingui més interès per Catalunya. Ni que escolti més. Significa més habilitat davant la galeria. Un fet que ha demostrat més per conveniència que per convicció en detalls com quan al Congrés es posa els auriculars per escoltar la traducció del català al castellà de Miriam Nogueras, de Junts. Amb Rufian, d’ERC, no li cal perquè fa una barreja d’idiomes.

El president que te més experiència en entrevistes entre Catalunya i Espanya és Jordi Pujol. Al llarg de 23 anys va mantenir protocol·làries escenes de sofà amb Suárez, Calvo Sotelo, González i Aznar. L’expresident mai no ha explicat el contingut de converses que ara servirien per extreure conclusions de la relació institucional. Pujol anava a buscar el peix al cove, que consistia en transferències del govern a la Generalitat, percentatges de l’IRPF... Mai no es va aixecar del sofà i fins i tot en certs moments va ser rebut amb una certa aurèola.

La relació entre Catalunya i Espanya des del 2017, fins i tot més enllà, ha canviat. Hi ha hagut desobediències, judicis, sentències desorbitades, empresonaments, exilis, espionatges i maldecaps. Moments eufòrics, moments tristos i sobretot molts mals entesos. Tot plegat deixa una situació allunyada de qualsevol relació normal. No hi ha confiances. Seran possibles quan es compleixin els acords que Pedro Sánchez ha promès. Els altres presidents han donat cops de porta. Sánchez, fruit de l’aritmètica parlamentaria, pot girar la truita amb entrevistes com la de dijous al Palau de la Generalitat, que haurà de saber equilibrar amb una altra fora d’Espanya amb Carles Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia