Opinió

TantXTant

Austràlia, tan lluny i tan a prop

La impressió és que és un estat modern, jove, amb ganes de viure, però també amb visió de futur

Quinze dies d’estada a Austràlia són insu­fi­ci­ents per conèixer el país en pro­fun­di­tat, però sí que per­me­ten con­nec­tar amb la rea­li­tat històrica, geogràfica, humana, econòmica i social d’aquest immens ter­ri­tori. Vàrem visi­tar una petita part del país, Mel­bourne i la seva costa, Syd­ney i el seu entorn i també les illes Whit­sun­day, on vàrem poder gau­dir de la impres­si­o­nant bar­rera de corall i de com pro­cu­ren res­pec­tar l’entorn. Queda molt de país sense visi­tar, també per conèixer a fons la història i vida dels aborígens, que feia 60.000 anys que habi­ta­ven aques­tes ter­res quan hi varen arri­bar pri­mer els holan­de­sos i després, al segle XVIII, els britànics. La població abo­ri­gen ha que­dat reduïda al 3% del total. Hem cone­gut tres dels sis estats que com­po­nen Austràlia, tal com es va defi­nir el 1901 quan varen deci­dir orga­nit­zar-se com a estat modern, tenint com a cap d’estat el mateix que el Regne Unit, avui Car­les III. Hem visi­tat l’estat de Victòria, amb Mel­bourne com a ciu­tat cen­tral; l’estat de Nova Gal·les del Sud, amb Syd­ney com a ciu­tat refe­rent, i també Que­ens­land, extens ter­ri­tori d’exqui­sida bellesa natu­ral. Que­den pen­dents tres estats fede­rats (Austràlia Meri­di­o­nal amb Ade­laida com a ciu­tat impor­tant, Austràlia Occi­den­tal amb Perth de referència i l’illa de Tasmània) i 10 ter­ri­to­ris fede­rats, entre els quals hi ha l’extens Ter­ri­tori del Nord, on des­taca la ciu­tat de Darwin.

La impressió és que és un estat modern, jove, amb ganes de viure però també amb visió de futur. Poc poblat, només 26 mili­ons d’habi­tants, un 3% per km², tot i que la zona de Syd­ney en té un 10% i Mel­bourne, un 28% per km², això fa que la mei­tat de la població esti­gui con­cen­trada en aques­tes grans àrees, que impul­sen el dina­misme econòmic, basat en el sec­tor finan­cer, el turisme, el comerç i l’edu­cació, entre d’altres. Per altra part, els exten­sos ter­ri­to­ris de l’inte­rior són por­ta­dors de riquesa natu­ral, com ara mine­rals, petroli, gas, també la rama­de­ria, la pesca, la mine­ria i la indústria, que com­ple­men­ten el ter­cer sec­tor de Mel­bourne i Syd­ney. Tot ple­gat situa Austràlia com un país mul­ti­cul­tu­ral, que demanda cada any mà d’obra, alguna pro­vi­nent de joves cata­lans que no tro­ben sor­tida per desen­vo­lu­par el seu talent a casa nos­tra i deci­dei­xen emi­grar a Austràlia, a on gau­dei­xen de sou i futur engres­ca­dors. Amb una eco­no­mia dinàmica i en crei­xe­ment, se situa en el 13è lloc del món pel que fa al PIB. En con­clusió, ens empor­tem bona impressió d’Austràlia, un país molt llunyà, a més de 18.000 km, però alhora molt pro­per, tot i la seva diver­si­tat cul­tu­ral i humana, per la seva apro­xi­mació als estàndards de vida occi­den­tal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.