Opinió

Som 10 milions

Dos llibreters irreductibles

La llibreria lleidatana acaba de rebre el premi anual estatal en la categoria de noves llibreries

La Raquel Fontecha i en Joan Roure van obrir a finals de l’any 2020 a Lleida la llibreria La Irreductible. Des de llavors, aquest agradable local situat a la façana del barri de Cappont amb vistes al riu i a la Seu Vella s’ha convertit en aire fresc i motor actiu de cultura de la ciutat. Els seus companys de professió els ho han reconegut. La Cegal (Confederació de Gremis i Associacions de llibreters de l’Estat) els acaba de concedir el premi en la categoria de noves llibreries. Els han valorat el disseny agradable de l’espai, que inclou un racó per llegir i un càlid espai independent on exposen artistes locals, les activitats de promoció de la cultura i de la lectura que tenen lloc a dins i fora de la llibreria, com el festival Lo Crit, dedicat als llibres crítics, i, sobretot, un projecte que posa la literatura de qualitat i independent per damunt de les grans novetats efímeres de temporada.

No ha estat un camí fàcil, com mai no ho són els que valen la pena. La seva concreció és fruit dels atzars de la vida. Ells volien obrir-la a Madrid, on feien vida abans de la pandèmia. El Joan, escriptor que acaba de publicar la tercera novel·la i té als fogons la quarta, estava a cavall entre Lleida i Madrid, però quan va arribar la pandèmia tot es va complicar, i la Raquel, professional del món editorial nascuda a Miranda de Ebro, va decidir agafar les maletes i anar-se’n a viure a la ciutat catalana. Tenien la llibreria pensada per a Madrid, però van veure que Lleida també seria un bon lloc. El primer obstacle va venir de l’administració local. El seu projecte consistia en una llibreria on també poder fer-hi un cafè o una petita degustació. A Madrid o a Barcelona existeix la llicència per obrir un local híbrid d’aquest estil. Però a Lleida ningú no ho havia plantejat mai o, en tot cas, la Paeria no ho havia previst i no figurava a les ordenances municipals. De manera que van haver de renunciar-hi.

També s’han trobat, segons expliquen, amb la sorpresa que a la ciutat de Lleida hi ha unes inèrcies establertes de fa temps i tant l’administració local com les biblioteques no preveuen la distribució dels diners públics a l’hora de fer les compres de llibres a les diferents llibreries de la ciutat. “Això ens té bastant molestos. Ens altres ciutats aquesta operació es reparteix entre les diferents llibreries de forma equitativa, per donar vida a tothom, però aquí es fa sense transparència”, es queixen.

Malgrat les dificultats, La Irreductible fa honor al seu nom. Clubs de lectura, presentacions de llibres, consells als lectors, col·laboracions amb mitjans locals, exposicions d’artistes... Com Indíbil i Mandoni, acampats a la boirosa riba del Segre i resistint l’imperi dels romans, la llibreria continua plantant batalla amb una poció que la fa invencible: l’amor pels bons llibres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia