Opinió

Tribuna

Saber què es vol, i com fer-s’ho

“Quina és l’estratigrafia de l’entitat d’una congregació, de baix a dalt? Cultura, nació, estat. Només des de la cultura existeix la nació, i sense nació no hi ha estat. Una nació s’és o no s’és. Un estat es té. I tot això no cau del cel perquè sí

Com es recons­tru­eix un país aca­bat de des­truir? El més humil lec­tor d’història té una idea de l’ampli­tud i vari­e­tat de casos, alguns pròxims i recents. L’Ale­ma­nya der­ro­tada, cas­ti­gada i estig­ma­tit­zada de l’any 1945 es res­taura iden­titària­ment i moral­ment en reu­ni­ons a les esglésies on es lle­geix història, poe­sia, s’escolta música i es recu­pe­ren i reva­lo­ren les tra­di­ci­ons. En el con­text euro­peu de la recons­trucció romàntica de les iden­ti­tats naci­o­nals, a la Cata­lu­nya del XIX sor­geix la Renai­xença a par­tir d’ele­ments pun­tu­als –i que seria motiu d’un debat sobre els con­cep­tes dir-ne “casu­als”–: els Jocs Flo­rals, l’Oda a la pàtria, els feli­brit­ges occi­tans, el Nobel a Mis­tral i el ciri tren­cat a propòsit d’haver-lo rebut Gui­merà. Què tenen aquests dos casos –i d’altres– en comú? L’ori­gen en la cul­tura, en espe­cial en les lle­tres, i les con­seqüències en la política. Què és causa i què efecte entre la rea­li­tat d’on es ve i les cons­truc­ci­ons de tota mena de la rea­li­tat cap on es pretén anar? Sense que esti­gui esta­blert en natura ni en dimensió què s’entén per “real” i què per “divers”, un dels sofis­mes d’èxit de l’uni­o­nisme és que hi ha mol­tes Cata­lu­nyes reals, i en canvi només hi ha una Espa­nya, indis­cu­ti­ble i monolítica, dins de la qual les diver­si­tats són diver­ti­ments cir­cums­tan­ci­als.

Siguin qui­nes siguin la con­sistència i la coherència de la rea­li­tat de Cata­lu­nya, aquest cro­nista s’ha mani­fes­tat radi­cal­ment escèptic –amb una secreta expec­ta­tiva que els dos últims mots no for­min un oxímoron– sobre les pos­si­bi­li­tats rao­na­bles que aquesta terra torni mai a tenir un estat, no tant per la lamen­ta­ble situ­ació actual sinó pel camí encara més lamen­ta­ble per on tran­si­ten les ins­ti­tu­ci­ons ofi­ci­als i para­go­ver­na­men­tals. Com que ja sabem que el plany no duu enlloc, pot­ser ja és hora d’un esforç de posi­ti­vi­tat. I, abans d’embran­car-se a bus­car sor­ti­des fac­ti­bles, revi­sar per on tron­to­lla l’edi­fici.

I l’edi­fici tron­to­lla pels fona­ments. Per l’auto­es­tima, per auto­menys­preu per la pròpia cul­tura. La cul­tura no és una cosa que el país té. El país és la seva cul­tura, i la cul­tura fa el país. Els maso­vers del ridícul règim autonòmic actual tenen alguna idea, algun pla, per recons­truir el país? La tri­vi­a­lit­zació del con­cepte “cul­tura” porta a un penós mal­ba­ra­ta­ment de la seva força com a únic ens edi­fi­cant i arti­cu­la­dor. Des d’un demagògic antro­po­lo­gisme auto­com­pla­ent, es pretén que tot és cul­tura: la música lleu­gera, el macramé, les modes de les vam­bes, la per­ru­que­ria, la cuina ràpida i l’art de men­jar-se els mocs. L’ano­me­nada cul­tura popu­lar, acces­si­ble per a tot­hom i lla­mi­nera, és sens dubte agra­da­ble, noble, útil, diver­tida i necessària, i no està des­lli­gada de la gran cul­tura, però només la gran cul­tura –la filo­so­fia, la poe­sia, la ciència, les arts, la història– té la potència, la soli­desa i la raó de ser impres­cin­di­ble per cons­ti­tuir-se en nació.

Quina és l’estra­ti­gra­fia de l’enti­tat d’una con­gre­gació, de baix a dalt? Cul­tura, nació, estat. Només des de la cul­tura exis­teix la nació, i sense nació no hi ha estat. Una nació s’és o no s’és. Un estat es té. I tot això no cau del cel perquè sí; la història mos­tra que és una cons­trucció feta amb conei­xe­ment, memòria i consciència del que es té, del que s’és, del que es vol, d’on s’és en cada moment. Aquí apa­reix el drama –que cadascú el dimen­si­oni d’acord amb les seves inten­ci­ons i sen­ti­ments– de l’actual con­dició de la cata­la­ni­tat, on s’hau­rien de con­jun­tar l’auto­es­tima i l’auto­co­nei­xe­ment, i que lluny estan de fer-ho!

Tot i que els ens cul­tu­rals hi són, els valors i els recur­sos intel·lec­tu­als ope­ra­tius fa uns anys ara estan desac­ti­vats. Però ni els lli­bres han estat cre­mats, ni tots els edi­fi­cis ender­ro­cats; qui vul­gui els docu­ments encara els tro­barà. Amb l’excusa que tot ha de ser acces­si­ble per a tot­hom, i que tot­hom ha de poder-ho enten­dre tot, indi­fe­rents al fet que pels pro­ce­di­ments adop­tats aquesta nefasta opció no s’acon­se­guirà ele­vant les capa­ci­tats de la població sinó dis­mi­nuint la volada de les obres, des de la ferotge inep­ti­tud de la majo­ria d’ens ges­tors s’ha aban­do­nat la questa del conei­xe­ment per llançar-se als braços de la imme­di­a­tesa, la faci­li­tat, el resul­ta­disme i, en el mal ama­gat ori­gen de tot –i pre­si­dint-ho–, el ren­di­ment econòmic, l’únic, llas­timós i auto­des­truc­tiu meca­nisme que ara mateix mou la col·lec­ti­vi­tat. El mer­cat pot sos­te­nir mate­ri­al­ment una soci­e­tat, però no en farà mai una nació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.