Opinió

Mirades

Fidelitzant els futurs lectors

La literatura infantil i juvenil cotitza a l’alça i té en els infants i els joves uns lectors fidels que han de ser els del futur

Les llibreries fa dies que es preparen per a demà, Sant Jordi, en què s’hi juguen un tant per cent molt elevat de la facturació anual. S’està parlant molt de les novetats, que han ocupat planes de diaris i hores de ràdio i televisió. Podríem endevinar sense equivocar-nos gaire quins seran els llibres que figuraran a les llistes dels més venuts. Però ja fa temps que els llibreters ens expliquen que per Sant Jordi el tant per cent de vendes d’aquests llibres que figuren a les llistes és molt inferior al que es podria pensar i que per Sant Jordi es venen tot tipus de llibres.

I dels que més es venen, i força més dels que alguns es podrien pensar, són els llibres dedicats als nens i als joves. “La literatura infantil i juvenil cada vegada va a més, surten més llibres i àlbums il·lustrats i és una porta d’entrada a la lectura que fidelitzarà molts lectors pel dia de demà”, m’explica Martí Gironell, autor de novel·la ben reconegut però que també ha publicat literatura infantil que potser es convertirà en juvenil a mesura que els seus protagonistes es van fent grans. En Martí va publicar Un talp al meu jardí, on en Felip coneix dos nens, en Quim i en Pep, i comencen una aventura subterrània que els permet grans descobriments. D’aquell llibre se n’han fet cinc edicions i ha tingut continuació amb aventures que han portat el talp i els nens a l’antic Egipte, a l’antiga Roma i ara als Jocs Olímpics. I ja s’anuncia una nova aventura al país dels samurais. Els llibres d’en Martí estan il·lustrats per Coaner Codina. La que debuta en aquest Sant Jordi és la periodista Marta Gibert amb una novel·la juvenil, Els nens ferotges, il·lustrada per Laia Ferraté. Aquesta novel·la representa el debut d’una cara ben coneguda de la nostra televisió en un llibre en què els dracs no són tan ferotges com els pinten i els nens potser no sempre són tan bons com sembla. La novel·la ha entrat al pla lector de les escoles catalanes i se’n fa una nova edició. També és periodista, però ja ha publicat més de deu llibres, Roser Manuel-Rimbau Muñoz, que el 2022 va guanyar el Vaixell de Vapor amb Els lletrofòbics i el senyor No-Nom amb il·lustracions de Gemma Palacio. El que també debuta amb llibre, il·lustrat per Sol Domínguez, és el figuerenc Jair Domínguez amb la història d’un ratolí titulada Estanislau del nas blau i l’ascensor a la lluna.

I com sempre, el gironí Carles Sala, mestre de professió, artesà de vocació i escriptor d’ofici. Ha publicat més de quaranta llibres i ha guanyat tots els premis: Barcanova, Folch i Torres, Vaixell de Vapor, Guillem Cifre... Amb Madame Esvelt va tornar a guanyar l’any passat el Vaixell de Vapor amb una història d’aventures i misteri en què es parla, i molt, de l’obsessió per la imatge personal. El seu llibre anterior, Capità Lluc, anava sobre les aventures de dues colles de nois, sobretot d’un que és coratjós, intrèpid, lúcid i cec. Tot un referent de la literatura juvenil com ho va ser Dolors Garcia i Cornellà.

Aquests lectors, nens i joves, són els lectors del futur. I el més important, són fidels als autors que els fan gaudir amb les seves aventures. Una forma d’educació i una manera de fer grata la lectura als qui ens han de salvar els mots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.