Opinió

Som 10 milions

Nova vida al plàstic

L’Espai Malla d’Igualada s’uneix a un moviment global per democratitzar el reciclatge de plàstics

La falta de material de protecció per al personal sanitari a l’inici de la pandèmia de la covid-19 va empènyer gent de tota la conca d’Òdena a organitzar-se per dissenyar i fabricar, amb impressores 3D i altres procediments, respiradors i equips de protecció. Aquella experiència solidària va ser la llavor de l’Espai Malla, un taller i laboratori de creació i fabricació amb tecnologies digitals. El van impulsar grups del moviment maker i les associacions professionals TICAnoia i Disseny Igualada, juntament amb l’Ateneu Igualadí, que els acull. El taller és en un petit racó de l’Ateneu, un espai ple de màquines i d’eines que transmet a la perfecció l’essència del moviment maker, la utopia de fer servir la tecnologia per fer del nostre un món millor.

La darrera aventura a la qual s’han afegit des de l’Espai Malla és el projecte Precious Plastic, un moviment nascut als Països Baixos que promou el reciclatge de plàstics a través de tecnologies de codi obert, a l’abast de tothom. El d’Igualada és un dels 400 nodes de treball d’arreu del planeta on es posa aquest granet de sorra per lluitar contra el problema que suposen els plàstics d’un sol ús. Tots els plànols i codis es comparteixen en línia, per enriquir i fer créixer el moviment.

A la pràctica, es tracta de democratitzar el reciclatge de plàstics facilitant la construcció de màquines i eines que trituren, fonen i permeten crear nous productes amb el plàstic reciclat. Els makers Joan Tort i Joan Martí han construït les dues màquines que hi ha a l’Espai Malla. Una trituradora que converteix taps i trossos de plàstic en pèl·lets i una segona màquina, la injectora, que fon els pèl·lets i els injecta a un motlle que dona forma a un nou objecte.

El president de l’Espai Malla, Florenci Guintín, remarca el vessant pedagògic del projecte per “crear consciència del problema dels plàstics”. Per fer-ho han ideat una activitat que desenvolupen al seu taller o a les escoles. “Convidem els infants a recollir plàstics la setmana anterior i quan fem l’activitat els classifiquem i expliquem les possibilitats de reciclatge que tenim”, explica Guintín. Un dels moments preferits dels alumnes és el de triturar els plàstics amb una màquina que han d’activar pedalant. Florenci Guintín hi afegeix que aquesta mena de bicicleta per triturar “els encanta”. Una activitat que vol alertar sobre la necessitat de reduir la fabricació de plàstics, la necessitat de posar fi als envasos d’un sol ús i promoure’n el reciclatge.

El moviment Precious Plastic dibuixa també un horitzó ple de possibilitats per a diversos àmbits professionals. Florenci Guintín posa com a exemples l’elaboració de barres o totxos de plàstics que es poden utilitzar en mobiliari urbà o, fins i tot, en construcció. A més de fer cursos i tallers per divulgar el reciclatge de plàstics, des de l’Espai Malla tenen altres projectes a la vista. Un dels quals és el Repair Cafè, unes trobades que pretenen empoderar la ciutadania en la reparació de petits electrodomèstics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia