Opinió

Mirades

Visc Alegre, o com fer barri

El barri de Vista Alegre i carrer del Carme celebra la seva festa major com a punt de trobada de veïns i fent una foguera

L’associació de veïns Vista Alegre-Carme és molt activa i des d’ahir i fins demà al vespre celebra la seva festa major amb actes diversos al voltant del parc de Vista Alegre, allà on hi va haver el primer camp de futbol del Girona FC. Ho fan com s’anuncia en un programa festiu a base d’icones geomètriques, quadrades, circulars, triangulars i en forma de rombe, que li donen un caire modern i festiu, dissenyat per debezzi.cat i amb un lema que farà fortuna, jugant amb el nom del barri: “Visc Alegre. Fem barri, fem revetlla”. L’arquitecte Pep Fortià n’és el president i, al contrari del que molts opinen, està content perquè a la seva junta, després de fer una crida pel barri, s’hi ha afegit molta gent jove que aporta molt de valor a l’associació. Aquests dies de festa major ja es van iniciar aquesta setmana amb un Taller Fallero per a petits i grans que es va fer al local social, però ahir ja van tenir un concert de música alternativa a càrrec de Music & Energy i avui fan concursos de botifarra, Rummy i petanca al parc, amb una exposició dels treballs de pintura, manualitats, marqueteria, costura i ganxet al local social. També fan campionats de futbol i tennis de taula i a les set de la tarda una cantada de la Coral de Vista Alegre. Tot això amb inflables i pintacares per a la mainada. Una festa popular i participativa, ja que com deixen clar creuen que fer-la així és fer barri.

De tota manera, aquesta festa està ben relacionada amb la nit més curta de l’any, la revetlla que ens porta a la Diada Nacional dels Països Catalans, que aquest any cau en dilluns. I per tant demà, diumenge, és dia de revetlla. A Vista Alegre-Carme i arreu dels Països Catalans. A Vista Alegre molts veïns sortiran des del parc per anar a buscar la Flama del Canigó al davant de l’ajuntament de Girona, com tantes entitats. El 1955 un excursionista de la Catalunya Nord va començar a popularitzar el foc portat del Canigó i onze anys després es va començar a distribuir i es van crear noves tradicions. Ja ho diu la dita: “Qui encén foc per Sant Joan no es crema en tot l’any.”

Al parc de Vista Alegre hi haurà jocs inflables, música i batucada a càrrec de Bloco Sambara, però el moment culminant serà l’encesa de la foguera, que es farà si tot va bé a dos quarts de deu del vespre. Una de les fogueres que, amb tots els requisits, s’encendran aquesta nit arreu. Moltes menys que abans, quan molta gent les improvisava a la majoria de carrers i barris i cremava fusta i mobles recollits per la mainada per les cases. A la foguera de Sant Joan hi participaran com sempre els diables de Vista Alegre, que aquest any estrenaran uns vestits nous, amb roba ignífuga, que ha pintat la mateixa associació de veïns. I després de la foguera, un gran sopar popular, de revetlla, que aquest any servirà un restaurant del barri, La Xerrada, per donar pas posteriorment al ball de l’orquestra Liberty.

A Vista Alegre-Carme són de fer barri i de fer revetlla, perquè els veïns volen fer seu el lema “Visc Alegre”. Un exemple de la necessitat que les associacions de veïns funcionin bé, per reivindicar el bon funcionament dels serveis però també per organitzar trobades com les de la festa major que fan barri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.