Opinió

Vuits, nous i cartes que no lliguen

Anem a unes altres eleccions? I, si és així, es pot saber qui hem de votar?

Diuen que els jutges no aplicaran l’amnistia a Puigdemont. Diuen que els fiscals es revolten contra el seu cap per evitar el perdó polític. Diuen que el president exiliat serà a Barcelona el dia de la investidura. Diuen que Illa no renunciarà al seu dret a presentar-se de candidat a la Generalitat. Diuen que ERC donarà suport a Puigdemont, si és el cas. Diuen que ERC donarà suport a Illa, si és el cas i es posa un pedaç creïble al dèficit fiscal. Diuen que Illa es farà enrere per assegurar a Sánchez els vots de Junts a Madrid. Diuen, diuen, diuen.

Tot és possible ara mateix. Es juguen moltes partides alhora. Algunes són netes, públiques, amb llum i taquígrafs, negociant en termes polítics la materialització dels vots aconseguits en les darreres eleccions de cada centre de poder. Però, sobretot, partides brutes, subterrànies, pudentes, hipòcrites, per guanyar on sigui el que no es va guanyar a les urnes. Com que són partides secretes, no les puc comentar. Però Junts no perd cap ocasió, per negre que sigui, de guanyar uns vots a ERC, i a l’inrevés, és clar. El PSOE treu totes les armes per defensar les posicions guanyades, i buscar-ne de noves. Els populars, desesperats, indignats, ofesos, creuen que poden fer fora Sánchez de La Moncloa seguint les ordres del líder Aznar: el que pugui fer, que faci; el que pugui dir, que digui; el que pugui actuar, que actuï. Si fa no fa, va dir això, i tots el vam entendre.

Malgrat tot, s’ha de reconèixer que al Parlament de Catalunya es va escollir la nova mesa i el nou president, sense gaires insults. Sí, hi ha un parell de veus desafinades que han de fer-se sentir amb desqualificacions i exabruptes. Però ja se sap. Han tingut els seus vots potser com a premi per la seva capacitat de fer escàndol. Al món –i a casa, també– hi ha d’haver de tot.

I tothom voldria saber ara què passarà aviat. Aguantarà Sánchez i no convocarà eleccions? Serà president Carles Puigdemont, i amb quins vots? Ho serà Salvador Illa? Però també. Què faran els jutges i els fiscals? Què faran els Mossos si entra Puigdemont abans de l’aplicació de l’amnistia? Anem a unes altres eleccions? I, si és així, es pot saber qui hem de votar?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia