Opinió

Lletra petita

Singular = Estatut

“Illa necessita temps per convèncer ERC que el finançament singular, que ja inclou l’Estatut i no s’ha complert, no sigui concedir-li un acte de fe

No hi haurà candidat a la presidència de la Generalitat, dimarts. El cap de llista que va obtenir més vots i diputats, Salvador Illa (PSC), necessita més temps per convèncer els 20 diputats d’ERC i els seus militants que la seva proposta de finançament autonòmic de desplegar l’agència tributària, ja inclosa a l’Estatut aprovat pels ciutadans i retallat pel Tribunal Constitucional –no en l’apartat econòmic, certament– serà prou singular a l’Estat, com reclamen els republicans. Seria ja singular que es complís algun exercici, perquè l’Estatut fixa un percentatge mínim d’inversió que no s’ha complert mai, i ja no diguem el grau d’execució dels projectes, que no fa altra cosa que augmentar el dèficit fiscal català anual. Illa també haurà de convèncer el PSOE que paga la pena que els pocs barons autonòmics que li quedin acceptin un finançament específic per a Catalunya que li permeti sortir del règim comú. Els socialistes estatals ja han advertit que res de canvi de model, ni concert basc o cupo navarrès, sinó més aviat sistema extensible a totes les autonomies. El poder autonòmic del PP s’hi abraona com per qualsevol decisió que pugui prendre Sánchez. I sempre els quedarà la justícia per frenar-ho, perquè ahir mateix es va veure com costa mantenir els fiscals a ratlla. Molta gent, administracions i partits a convèncer, encara, i pocs dies fins al 25 d’agost. Ja és curiós que podrien acabar debatent sobre la proposta d’algú que ha deixat l’escó i que hi juga poc en la crisi interna del seu partit: el president Pere Aragonès, que va presentar la seva reforma del finançament dies abans de la campanya que l’ha fet plegar de la primera línia política. És clar que si el PSC i ERC avancen en aquesta negociació, deixaran en mala posició Junts a l’hora de decidir-se per donar suport a un millor finançament per al país.

Mentrestant, demà serà investit el lehendakari amb els vots del PNB i el PSE-PSOE, que han arribat a un acord de govern. L’acord de finançament no els cal, perquè el gaudeixen ja des del 1978.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia