Opinió

El factor humà

El naixement d’un narcopís

Els veïns del carrer Carders 16 fa una setmana que viuen un veritable malson per una ocupació delictiva

SOS dels veïns del número 16 del carrer Carders de Barcelona, entre Santa Maria del Mar i Santa Caterina. La història, terrible, és la següent:

Un problema de recepció al televisor d’un veí de l’immoble que va obligar aquest a fer una visita al terrat va permetre descobrir dijous passat, dia 13, que al pis 4t 1a, hi passava alguna cosa fora del normal. El veí va constatar-ho en donar una lleu empenta a la porta del replà, entreoberta, i veure-hi a l’interior un desconegut a la finca, un home amb el cap pelat i una cua. Començava l’ocupació delictiva. Sorpresa.

El veí i l’ocupant només es van mirar, no es van dir res. La confirmació que alguna cosa estranya passava la van tenir aquell mateix dia quan van alertar els Mossos d’Esquadra i aquests, en presentar-se al lloc, només van poder constatar que l’ocupant havia canviat el pany del pis. No el van fer fora. Desconcert absolut.

La matinada d’aquell dia el veïnat va ser conscient que li havia entrat un problema greu a casa, amb persones desconegudes entrant i sortint de l’edifici. Una baralla molt violenta al carrer davant del portal i vinculada amb el fet de l’ocupació del pis va acabar de fer saltar totes les alarmes. Pànic.

L’endemà, divendres, es va prendre una decisió expeditiva: la comunitat va invertir mil euros en el canvi del pany de la porta del carrer. La solució va durar unes poques hores, perquè l’ocupant es va encarregar de rebentar el nou pany, a plena llum del dia. Hi ha imatges preses per uns veïns d’aquest fet que mostren l’absoluta impunitat amb què actua l’individu que ha capgirat la vida del veïnat fins a convertir-la en insofrible. No passa res si l’ascensor no funciona des de dijous, el pitjor és el mal viure que els dona. Angoixa.

“És un professional de les ocupacions, és el naixement d’un narcopís. Primer ve ell i quan estigui consolidat el rellevaran uns altres.” Aquesta és, en veu dels veïns, l’explicació que els Mossos d’Esquadra els han donat del problema que tenen a l’edifici. Fins a una vintena d’ocasions s’ha requerit la presència de la policia per situacions diferents que ha generat l’ocupació delictiva, i cap d’aquestes visites ha servit per posar solució al problema. Impotència.

“A tu et conec”, fins i tot li va dir una agent a l’individu que els veïns identifiquen com Cristian, un home de prop de quaranta anys que sap perfectament què fa, parla català amb els Mossos, i també s’expressa en castellà i anglès. Sap tant el que fa que fins i tot ha requerit ell la policia per denunciar els veïns quan han volgut impedir-li el pas al pis que té ocupat. Incredulitat.

La decisió dels veïns a fer la vida impossible a l’ocupant va fer que la matinada de diumenge la passessin en vetlla al portal per impedir el pas de ningú. A quarts de quatre de la matinada, el dit Cristian va sortir del pis, va agafar l’ascensor, es va plantar al portal i amb un tornavís a la mà els va amenaçar; “Si sou cordials seré cordial”, va dir. Terrible.

No és cordial. Una de les veïnes té una blau al braç producte d’una discussió amb l’ocupant. Aquesta veïna té filles i són petites. Les nenes ploren, tenen por. A Carders 16 tothom té por, uns marxaran uns dies, uns altres debaten si fer-ho mentre es reforcen el pany. Però no volen marxar.“Són ells els que han de marxar”, exclamen. Desesper, ràbia.

.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.