Opinió

Àgora

Sense candidats a presidir

Dimarts no hi haurà cap ple d’investidura al Parlament. Ni Salvador Illa ni Carles Puigdemont tindrien prou vots per ser presidents de la Generalitat. Dimecres es farà un ple sense candidat per tal que corri el cronòmetre fins al 26 d’agost. Llavors el Parlament quedaria dissolt automàticament i es convocarien eleccions el 13 d’octubre.

Han passat més de quaranta dies de les eleccions catalanes del 12-M i pràcticament ens hem oblidat de les europees del 9 de juny. Sobta que a Catalunya encara tot sigui incipient i es veu molt lluny un nou govern. Sembla que el més calent és a l’aigüera. Poca cosa s’ha mogut des de la nit electoral, quan amb el resultat a la mà es va poder comprovar que als candidats avantatjats els seria difícil quadrar suports. Es donava com a fet, en cas de sumar –qüestió que ha passat–, un tripartit entre el PSC, ERC i Comuns presidit per Salvador Illa. Menys es veia una suma de Junts i ERC, en què Puigdemont hauria tornat a ser president de la Generalitat. La novetat i el daltabaix ha estat el sotrac electoral d’ERC, envoltat d’una crisi oberta de lideratge, amb els favorables a fer president Salvador Illa en minoria. Tampoc els agraden les prometences del PSOE sobre un nou finançament perquè veuen que són verdes i confuses. Fins ara han servit per posar en alerta les altres comunitats autònomes, que demanen el mateix tracte. Alerta que permet visualitzar, un cop més, que és més difícil construir una Espanya federal en tota regla que no pas la independència de Catalunya.

En qualsevol moment i fins al 26 d’agost pot haver-hi una investidura i fins i tot al juliol un nou govern a la plaça Sant Jaume. Tot és possible, però en l’ambient allò que es respira més clarament és que la classe política està en campanya malgrat que els partits tenen problemes de tresoreria i de candidats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia