Mirades
A l’empoderament per la costura
Cosint, van arribar les classes a Palau, després Qstura i ara la Fundació Sílvia Castelló, que vol fer un món millor
Escrivia ahir sobre l’esperit de superació de la Sílvia Castelló Duran, empresària, impulsora fa disset anys de Qstura i que és la cap d’estudis de l’únic grau de moda que es fa a Catalunya, a la UdG, que al setembre començarà el seu segon curs. Ella mateixa ha hagut de lluitar per aconseguir canviar el cognom pel qual va ser coneguda molts anys: Sílvia Bellido Duran. Fa un mes amb una gran festa, amb més de tres-cents convidats, entre els quals hi havia Los Javis, es va presentar la Fundació Sílvia Castelló, una entitat que vol fomentar el desenvolupament de la persona per mitjà del tèxtil i de la moda. Ella se’n va sortir gràcies a una màquina de cosir, cosint es va començar a guanyar la vida i mitjançant la costura, la moda, el tèxtil i l’art vol ajudar molta gent, perquè es trobi a si mateixa i trobi lloc al món laboral. A ella cosir la va mantenir unida a un món del qual l’havien separat. Cosia a tota hora, reciclava roba i cosint es va començar a guanyar la vida. Cosint, innovant, dissenyant; en definitiva, creant. I aquell camí que no ha estat fàcil és el que vol ajudar a recórrer a d’altres amb la Fundació.
Li va costar, assegura, però la gent del seu entorn la va animar a fer el pas. N’ha fet molts, de passos endavant. Des dels primers vestits de festa i de núvia, del bocaorella que li va fer tenir feina, a aquelles primeres classes al centre cívic de Palau que va fer per la insistència i l’ajuda de Maite Caritg i Pere Madrenys. Allà, embarassada de la seva segona filla, va començar tot i va veure que, a més de cosir, podia ensenyar a fer-ho. Les classes van ser un èxit i es va llançar al que ara és Qstura, que va néixer el 2010. I s’ha fet gran, amb les classes i els cursets d’estiu. Més de 8.500 persones hi han passat. I la Sílvia no va parar fins a aconseguir, per mitjà de l’ERAM, el grau universitari de moda, que podria créixer exponencialment.
Destaca de la seva feina que és producte de quilòmetre zero i sostenible. I que al darrere hi ha l’ajuda de molta gent. I tot això l’ha portat al naixement de la Fundació Sílvia Castelló, per millorar el dia a dia d’homes i dones, però sobretot d’infants i joves en situació de risc o de marginació social. La mateixa Sílvia destaca que la fundació que porta el seu nom “és un crit a la llibertat i a l’empoderament d’un mateix”. Ha engrescat molta gent i diu que la necessita. La festa de presentació de les que seran les noves instal·lacions, a la Gassol Monar de Salt, demostra la capacitat de convocatòria que té i com les institucions han vist que era una via d’ajuda transformadora. Com diu la Sílvia, “volem construir una societat que valori, respecti, inclogui, promogui i assisteixi la gent que ho necessita”. Aposta pels valors de la solidaritat, la sostenibilitat, la creativitat, la diversitat i la innovació. Una fundació amb un projecte de 360 graus, amb sinergies amb institucions, entitats i empreses. Una fundació amb uns patrons potents que caldrà tenir molt present. I al davant de tot això, la Sílvia Castelló, amb tantes idees bullint-li pel cap, amb ganes de continuar ajudant la gent i sempre vestida de lila, “un color que m’agrada i que és el color de la llibertat, de l’espiritualitat, de la creativitat, el color de la dona”.