Mirades
Diumenge cal tornar-se a mullar
La Fundació Esclerosi Múltiple va néixer el 1989 amb la missió d’ajudar a aturar l’impacte d’aquesta malaltia en la vida de les persones que en són diagnosticades i ajudar les seves famílies. L’esclerosi múltiple és una malaltia autoimmune degenerativa i de moment sense cura que afecta el cervell i el sistema nerviós central, la medul·la espinal, i que és coneguda com “la malaltia de les mil cares”, perquè cada persona que la pateix té símptomes diferents. La malaltia pot afectar la mobilitat, la parla, la vista i la memòria dels afectats. Tot i que encara no té cura, en els darrers trenta anys s’ha avançat molt en la investigació pel que fa al diagnòstic precoç i el tractament. Fa trenta anys al 50% de les persones diagnosticades els calia ajuda per caminar al cap de deu anys. Des de llavors s’han desenvolupat setze medicaments que ajuden a millorar el pronòstic i per tant a millorar la qualitat de vida de les persones diagnosticades: nou mil a Catalunya.
Per fer-ho són vitals els centres de serveis de neurorehabilitació que ha posat en marxa al llarg dels anys la Fundació Esclerosi Múltiple: a Barcelona, a Reus, a Lleida i també a Girona, a Salt, al número 15 del carrer de Pau Casals. Aquests centres fan una gran funció perquè la neurorehabilitació és vital per frenar l’avanç de la malaltia. La Fundació Esclerosi Múltiple ofereix un programa multidisciplinari d’acompanyament integral al pacient des de les vessants física, emocional, social i també laboral, amb un servei de formació i inserció laboral al Centre Especial de Treball.
Per fer tot això calen diners i la Fundació Esclerosi Múltiple s’espavila per aconseguir-ne. Una de les iniciatives més conegudes és el Mulla’t per l’esclerosi múltiple, que aquest diumenge arriba a la 31a edició. Es tracta d’això, de mullar-se per ajudar a combatre la malaltia en més de 500 piscines de Catalunya. A Girona l’acte central es farà diumenge, a les 12 del migdia, a la Piscina Municipal de la Devesa, amb la participació del Cor Empordà Gospel Choir, que oferirà una versió del Llença’t dels Lax’n’Busto. A la presentació de l’acte amb la regidora de Convivència i Seguretat, Sílvia Aliu; el director de la unitat de neuroimmunologia de l’hospital Santa Caterina, Gary Álvarez, i la directora del centre de Girona, Montse Prats, es va recordar que queda molt camí per recórrer en temes de recerca. Durant tot l’any, la FEM, tremendament activa, recull fons amb l’ajuda de supermercats, la Cuina de l’Empordanet, l’Associació Costa Brava Centre, La Cuina del Vent, Duc de l’Obac, Aquadiver i Water World, Cafès Cornellà, l’Associació de Càmpings de Girona i el Grup d’Animadors Professionals, que fan una campanya de pintar samarretes. També el Diving Center La Sirena fa una sortida gratuïta en vaixell 100% accessible per a les persones amb esclerosi múltiple. La Laia Palau s’hi ha sumat amb un vídeo de suport i Xuixos Castelló ha creat un nou xuixo de crema de maracujà i puré d’albercoc, un 10% de les vendes del qual va per a la fundació. De fet, fins al setembre es fan activitats i es pot fer un donatiu o comprar productes solidaris al web Mullat.cat. I tot per acostar-se al somni de la FEM d’erradicar l’esclerosi múltiple.