Opinió

Som 10 milions

El darrer delicte: matar la serra de Tramuntana

El mal rau en l’especulació immobiliària, que ve acompanyada d’una turistificació expropiadora de drets

“No sabien que matar indis era un delicte.” (Pròleg a Aplec, Un puput de cresta molla, Mallorca, 1991). Pot­ser, lla­vors no ho sabien. Ara sí. Ara en són cons­ci­ents perquè ago­nit­zen els indis, els indígenes, a la terra on van néixer: Mallorca, Menorca, Eivissa i For­men­tera.

Ara que l’ani­qui­lació de la llen­gua i la cul­tura pròpies, la memòria i també el ter­ri­tori són una rea­li­tat evi­dent, ara tre­uen el cap. No s’hi sumen, els indígenes rene­gats, ans el con­trari, actuen en con­tra.

A les Illes hi ha hagut mobi­lit­za­ci­ons a favor del decrei­xe­ment turístic i n’hi haurà més, pot­ser. Però és massa tard perquè hi han subs­tituït els indis, els indígenes, per tre­ba­lla­dors vin­guts d’arreu; pri­mer del sud d’Espa­nya, després del nord d’Àfrica i, recent­ment, de Sud-amèrica. Que no s’han inte­grat mai, ni els han inte­grat. No esti­men la llen­gua, ni la cul­tura, ni la terra d’aco­llida.

“La solució, si n’hi ha alguna –escri­via Joan Fus­ter–, és el retorn al mono­lingüisme.” Li hauríem d’haver fet cas. Avui, a les Illes, la gran massa social mal­viu de la indústria turística i veu amb ulls rece­lo­sos les mobi­lit­za­ci­ons recent­ment enca­mi­na­des a posar límits al model turístic d’exter­mini. Men­tre les elits fixen posi­ci­ons; res­pon­sa­bi­lit­zen de la satu­ració el llo­guer d’habi­tat­ges turístics. Erren en la diagnosi cons­ci­ent­ment.

La for­mació política Sumar també l’han enca­mi­nada en la mateixa direcció. Ja ho feren abans, quan acor­da­ren pri­va­tit­zar la península de For­men­tor en bene­fici del medi ambi­ent.

Ara Sumar, abans Podem, han afe­git un plus a la pro­posta de decrei­xe­ment i recu­pe­ren l’exem­ple de ciu­tats com Nova York per pro­hi­bir el llo­guer d’habi­tat­ges a les Illes Bale­ars sem­pre que el pro­pi­e­tari no vis­qui a la pro­pi­e­tat. Però no par­len del con­sum de recur­sos per part del turisme de luxe, que és àmpli­a­ment supe­rior, tant en aigua i en com­bus­ti­ble com en ter­ri­tori, i no par­lem de lli­ber­tats. El lobby hote­ler no es toca; l’immo­bi­li­ari, tam­poc.

El mal d’aquesta terra rau en l’espe­cu­lació immo­biliària, que ve acom­pa­nyada d’una turis­ti­fi­cació expro­pi­a­dora de drets. For­men­tor n’és un clar exem­ple. I n’hi haurà més.

El govern de Marga Pro­hens ha res­post als qui recla­men un decrei­xe­ment amb una idea, la de “fle­xi­bi­lit­zar” l’allot­ja­ment turístic en les explo­ta­ci­ons agràries i des del Con­sell de Mallorca, el seu pre­si­dent, Llo­renç Galmés, ho ha fet defen­sant el llo­guer turístic a la serra de Tra­mun­tana perquè les fin­ques esti­guin “ben cui­da­des, a diferència del que passa ara”, i “no es ven­guin a estran­gers”.

I men­tre el CEO de TUI posa la solució damunt la taula, podeu fer com a Dina­marca, on la com­pra de pro­pi­e­tats està limi­tada als dane­sos. Però tot té un preu. Sebas­tian Ebel pro­posa que TUI cons­tru­eixi com­ple­xos d’apar­ta­ments a Mallorca perquè puguin viure tant els emple­ats com la resta de resi­dents, “si el sec­tor públic ajuda, per exem­ple, posant ter­renys a dis­po­sició”. En fi, només ens queda la serra de Tra­mun­tana, i matar-la és delicte, i si es fa en nom del decrei­xe­ment turístic serà la iro­nia ele­vada al seu màxim expo­nent que ha vis­cut i viurà mai aquesta terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.