Opinió

Mirades

Francina Boris, dona de la ràdio

Aquesta tarda s’inaugura a Domeny una escultura dedicada a la ràdio i a la seva primera veu a Girona

Girona tindrà a partir d’avui dues noves escultures al carrer. Al matí, a dos quarts d’una del migdia, s’inaugurarà a la placeta de l’avinguda Sant Francesc l’escultura Tulipa pel Parkinson, de Josep Coll i Pallés, i a la tarda, Dona de la ràdio, al passeig Francina Boris, a l’encreuament amb el carrer Riera Bullidors, a Domeny. De l’Associació Gironina de Parkinson, ja en vam parlar fa uns dies. I avui ve de gust tornar al gran nom de la ràdio gironina, la primera dona que va parlar pels micròfons de l’emissora degana, Ràdio Girona EAJ 38 el 1933, aviat farà 91 anys. Francina Boris i Codina (Girona, 1915- 2013) té un passeig dedicat a Domeny i va ser allà, en una trobada sardanista en memòria seva, on es va fer públic que tindria una escultura al carrer. La idea, que prové de la família Feliu Vidal, la seva jove i les netes, Laia i Ariadna, va trobar el vistiplau de l’Ajuntament.

M.A. Feliu, reconeguda artista gironina, jove de la Francina i mare de les germanes Vidal Boris, va entomar l’encàrrec de fer realitat aquest somni. Primer va pensar a fer un bust, però ho va descartar ben aviat i es va decidir per una figura més creativa que recollís els principals aspectes de l’activitat de la Francina: una escultura dedicada a una dona, a una pionera, a una veu referent i a una incondicional del món de la sardana. Havia de reunir tres condicions més, que el resultat final fos atraient per al món de la ràdio i el món sardanista, que agradés a l’autora i, sobretot, que hagués agradat a la Francina.

Ara l’escultura arriba en ple centenari de la ràdio al nostre país i apadrinada pels Amics de la Unesco de Girona i per Ràdio Girona. El resultat és una imatge oferent, una imatge simbòlica que és un homenatge a la ràdio dels anys trenta i quaranta. El resultat és una magnífica figura hieràtica, la d’una dona portadora, que té una ràdio damunt la testa sostinguda per la mà dreta i que amb l’esquerra sosté un micròfon com a homenatge a les ones hertzianes. Per fer-la, M.A. Feliu va disposar de tot el suport i del nou taller que l’escultora Ció Abellí té a Figueres. Feliu diu que ha fet d’ocupa i agraeix a la Ció l’ajuda tècnica i de tot tipus que ha rebut per aconseguir aquesta Dona de la ràdio, que s’inaugura avui i que és un regal a la ciutat i a la memòria de la seva veu més emblemàtica.

Dona de la ràdio té una altura de tres metres. La figura és de dos metres i s’alça al damunt d’una peanya d’un metre. Té un diàmetre de 68 centímetres. M.A. Feliu va treballar el model amb argila fins a deixar-lo acabat i, seguidament, amb el suport de la Ció, es va fer el buidatge de l’original per rescatar el contramotllo, fer un nou motllo i passar, així, la figura de l’argila al guix. Després, al taller de BoSun d’Olot, es va acabar d’elaborar la peanya amb el relleu de les lletres i dels sardanistes que l’envolten. El resultat final es veurà avui a Domeny. La figura és la dona de la ràdio i la peanya recull el seu sentiment sardanista, amb un cor de sardanes i la inscripció “Homenatge a na Francina Boris, locutora de ràdio i promotora de la sardana”. Un merescut homenatge, en plenes Fires i en el centenari de la ràdio, el mitjà que tant van estimar Francina Boris i el seu home, Miquel Vidal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia