TantXTant
Trump escalfarà (més) el planeta
Els Estats Units han elegit aquesta setmana com a president un personatge controvertit en matèria de polítiques públiques. Del llarg llistat de temes en què s’ha posicionat i mirarà de capgirar, hi figura el del canvi climàtic. El polèmic president és un negacionista que en la seva etapa anterior com a president va retirar el seu país de l’Acord de París.
El seu successor Biden, a part de tornar a subscriure aquest acord, ha aplicat polítiques ambientals molt compromeses a corregir el problema, ha abocat molta legislació i molts diners durant el seu mandat a limitar emissions, en el cotxe elèctric, en incentius fiscals, en energies renovables, i altres actuacions en el marc del Green New Deal, que pretenia descarbonitzar l’economia nord-americana en deu anys. Amb Trump, molt probablement, tot això se’n va en orris... o com a mínim ho intentarà, si és que els estats i les ciutats més compromesos amb el problema, i que han legislat per reduir emissions de gasos d’efecte hivernacle, no li paren els peus, almenys als seus territoris.
Els grups d’interès dels sectors petrolier i del gas estan d’allò més contents. Sostenen que en les eleccions americanes també es votava la política energètica, i que les urnes han dictat que la millor política en aquest àmbit és la que no hi és. Per tant, llum verda a l’aprofundiment dels combustibles fòssils i ulls cecs davant les seves conseqüències, més ben dit, les conseqüències per a les generacions que venen darrere.
La política de Trump va contra les diagnosis de l’origen i de les conseqüències del canvi climàtic que fa anys ens adverteix la comunitat científica internacional. I va també en contra de les evidències. Molt probablement es tornarà a retirar de l’Acord de París. I Europa se sentirà més sola per liderar una lluita absolutament necessària si no volem quedar tots plegats socarrimats, incloent-hi els votants de Trump i els de tants polítics d’altres països que combreguen amb ell.