Opinió

Lletra petita

Emergències

“Mentre Protecció Civil no trobi la manera d’afinar en les decisions de prevenció, s’ha d’assumir que sovint es passaran de prudents

A casa nos­tra ens cre­iem tant això de l’Estat autonòmic i estem tan ave­sats a defen­sar-nos que estic con­vençut que, davant d’una catàstrofe natu­ral, tots els governs cata­lans de tots els colors polítics que hem tin­gut hau­rien actuat amb un grau de res­pon­sa­bi­li­tat i pro­fes­si­o­na­li­tat infi­ni­ta­ment supe­rior al de Mazón. Els fona­ments polítics del PP valencià són toros, fes­tes de moros i cris­ti­ans, falles, pae­lles i even­tos diver­sos per lluir, encara que siguin ruïnosos.

Era d’espe­rar que el govern català afrontés l’alerta de la set­mana pas­sada per inten­si­tat i acu­mu­lació de pluja amb excés de mesu­res. Pecant de pru­dent. Aquí, les aler­tes com la de dimarts i dime­cres són habi­tu­als, l’excep­ci­o­na­li­tat és el con­text que implanta el drama valencià.

La tragèdia de l’Horta Sud ha de ser­vir per repro­gra­mar-nos. La violència dels fenòmens mete­o­rològics extrems i un període de retorn impre­vi­si­ble fan que ens ho hàgim de pren­dre seri­o­sa­ment i, men­tre Pro­tecció Civil no trobi la manera d’afi­nar en les deci­si­ons de pre­venció, s’ha d’assu­mir que sovint es pas­sa­ran de pru­dents.

Ara bé, hi ha equi­li­bris millo­ra­bles. Costa veure el sen­tit de tallar 100 km de l’AP-7 quan fal­ten hores perquè arribi el risc i quan aquest tram de via es recorre en poc més d’una hora. Encara més, col·lap­sar la via més ben pre­pa­rada, vigi­lada, man­tin­guda i segura és fins i tot con­tra­pro­du­ent. No només perquè s’eli­mina l’opció més fac­ti­ble d’acce­dir, cre­uar o sor­tir de la zona de perill, sinó perquè les cues qui­lomètri­ques també afec­ten acces­sos i llocs menys segurs per estar-s’hi. L’altre punt en què s’ha d’avançar sense per­dre el temps és el de les aler­tes. S’han de defi­nir uns nivells clars i que por­tin asso­ci­a­des unes res­pos­tes i con­duc­tes inequívoques. El ciu­tadà no ha de saber què implica una alerta ver­me­lla. Se li ha de comu­ni­car en un mis­satge com­pren­si­ble per a tot­hom i adap­tat al nivell de risc. I, sobre­tot, s’ha d’asse­gu­rar que, un cop superada la fase crítica, el ciu­tadà quedi con­vençut que el mis­satge era l’ade­quat i que seguint-lo ha fet el que calia, en bene­fici d’ell mateix i del col·lec­tiu. No és fàcil, però s’ha d’acon­se­guir en bene­fici de la cre­di­bi­li­tat del sis­tema i de la segu­re­tat de tots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.