Opinió

El factor humà

El tap i la tapa

El discurs de Pujol, d’avui fa una setmana, vaticina una Catalunya amb molts anys de Constitució espanyola al davant

Pilarín Bayés es fa gran, va pel camí de fer-ne 84, i no para qui­eta. La nino­taire no en té prou d’escam­par arreu del país uns murals diver­tidíssims que són un retrat per­fecte de ciu­tats i pobles, ara ha obert una botiga a la plaça de Vic per ven­dre pro­duc­tes de dis­seny propi. País, feina i també negoci, aquesta manera tan pròpia de fer d’un país que venera sant Pan­craç.

Jordi Pujol afron­tarà l’any vinent la fita de fer-ne 95 i tam­poc no para. Fa una set­mana, qui va ser pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat entre els anys 1980 i 2003, va pas­sar el matí al muni­cipi de Cas­tell­terçol par­ti­ci­pant en un acte públic d’home­natge a la seva per­sona i aquell mateix dia, al ves­pre, era en un altre esde­ve­ni­ment de lluïment social, al Liceu, cele­brant els 125 anys de la fun­dació del Fut­bol Club Bar­ce­lona.

Cas­tell­terçol és país de Prat de la Riba i també terra de bones boti­far­res. Hi ha res­tau­rants d’aquest país que anun­cien aquest plat a la seva carta, com qui és dipo­si­tari d’un tre­sor culi­nari que ofe­reix a la cli­en­tela. El Liceu no és ben bé ter­ri­tori de carn embo­tida, ni lloc de page­sos de faixa i bar­re­tina, però si s’agafa aquest tea­tre com a extrem d’un tri­an­gle i en un altre angle s’hi posa Cas­tell­terçol i en el ter­cer, una boti­farra –ja sigui de carn o metafòrica–, al cen­tre de la figura geomètrica hi apa­rei­xerà nítida­ment un país de molts mati­sos i també con­tra­dic­ci­ons ano­me­nat Cata­lu­nya.

I de Cata­lu­nya i la dèria per pen­sar-la és del que va voler par­lar Pujol avui fa una set­mana. Un dis­curs que relle­git avui, dia en què el cons­ti­tu­ci­o­na­lisme ves­tit de gala va en pro­cessó a Madrid, sona a aque­lla tan aplau­dida i també pre­mi­ada Cata­lu­nya que encai­xava amb Espa­nya. Perquè no hi ha cap dubte que, als que es decla­ren pares, fills i també nets d’aque­lla Cons­ti­tució, avui els és grat d’escol­tar unes parau­les que sonen a acta de defunció d’una idea de Cata­lu­nya des­lli­gada de la cele­bració del 6 de desem­bre, i tot ple­gat dit des del poble on va néixer qui es con­si­dera el pare de la idea moderna d’una nació cata­lana i per boca d’aquell que se’n declara hereu i ha tre­ba­llat tota la vida per expan­dir-la.

Per arri­bar fins a Cas­tell­terçol, Pujol ha seguit un procés cos­te­rut que –tot i ser bon mun­ta­nyenc– va creure que no es veu­ria en cor de recórrer i que ni tan sols tenia dret d’inten­tar-ho. Però, en aquest cas, no es trac­tava de pujar a cap cim mític del país sinó des­lliu­rar-se d’una camisa de força, un tap que impos­si­bi­li­tava tor­nar a escol­tar-lo en públic.

Per­dent-se de tant en tant en el relat però amb una idea clara del dis­curs, Pujol va demos­trar que s’ha des­lliu­rat de la mor­dassa autoim­po­sada com a penitència a les seves pròpies falles. Així, un cop alli­be­rat del tap, el seu dis­curs des­criu ara un país atra­pat sota una gran tapa, una gran llosa que pro­nos­tica anys i més anys de Cons­ti­tució espa­nyola.

La gene­ració sant Pan­craç sem­bla que s’ha posat el propòsit de dei­xar per herència un tes­ti­moni d’entrega obs­ti­nada al tre­ball, una estima irre­prot­xa­ble al país i l’avís als intrèpids que apar­quin les boti­far­res i dei­xin de somiar en trui­tes a la cata­lana. Qui en el seu dia va ser valent i va tren­car algun ou diu avui als que venen al dar­rere que vigi­lin, que els batin amb molta cura, que tapin la cas­sola i cui­nin al ritme del xup-xup lent, molt lent, que manava el vell recep­tari de Con­vergència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.