Opinió

Tribuna

La quimera de la unitat

“Rovira i Virgili ens fa veure que el problema no és la unitat dels partits. Que, al capdavall, pensar això és estúpid
“La nostra feblesa és que el sentiment patriòtic entre nosaltres és dèbil, siguis d’esquerres, de dretes, del mig o de les vores. Ni a començaments del segle XX ni ara

De tant en tant, amb una bar­reja de bona intenció i pre­o­cu­pant ignorància política, alguna ànima càndida fa una crida a la uni­tat entre els par­tits polítics que, en teo­ria, volen la inde­pendència de Cata­lu­nya. Dic, en teo­ria, perquè pri­mer cal­dria saber fins a quin punt tots i cadas­cun dels líders i factòtums de les for­ma­ci­ons polítiques que afir­men tenir com a objec­tiu la cre­ació (o pot­ser cal­dria més aviat dir: res­tau­ració) d’un estat sepa­rat d’Espa­nya i de França (com històrica­ment ja era), tenen la intenció real i estratègica­ment for­mu­lada d’acon­se­guir-ho.

El segle XIX és el moment clau en què s’ini­cia l’estruc­tu­ració del naci­o­na­lisme català tal com l’ente­nem avui. Dei­xeu-me fer un incís: ja al segle XVII i fins i tot abans, tenim tra­ces de naci­o­na­lisme català clara­ment defi­nit, però Déu nos en guard de cris­par els his­to­ri­a­dors habi­tu­als que sota l’empara de Marx, bene­ei­xen l’into­ca­ble pen­sa­ment únic esta­blert. A començaments de la pas­sada centúria, un dels pen­sa­dors polítics que més bé con­ce­ben la qüestió naci­o­nal cata­lana, tot i que no hi com­brego política­ment, és Antoni Rovira i Vir­gili. Peri­o­dista, lingüista, his­to­ri­a­dor, polític... a part d’un naci­o­na­lista con­vençut, molt més inde­pen­den­tista que molts dels seus cor­re­li­gi­o­na­ris de par­tit actu­als, resulta ser un gran estudiós dels movi­ments naci­o­na­lis­tes de començaments del segle XX a Europa. Un tre­ball encara no superat avui dia. Entre el 1912 i el 1914 publica en tres volums la seva notòria Història dels Movi­ments Naci­o­na­lis­tes. Poc després en faria un resum suc­cint en la seva La naci­o­na­lit­zació de Cata­lu­nya, obra també impres­cin­di­ble si algun dels nos­tres caps d’ala volen fer alguna cosa de pro­fit en allò que pre­di­quen.

Fa més de cent anys Rovira i Vir­gili afirma que la causa de les nos­tres desgràcies com a poble no és de cap manera la divisió de par­tits naci­o­na­lis­tes. En la seva època s’havia ide­a­lit­zat en excés la Soli­da­ri­tat Cata­lana del 1906, el movi­ment uni­tari de país (una bar­reja quasi impos­si­ble entre car­lins, fede­ra­lis­tes, repu­bli­cans i altres ide­a­ris inde­fi­nits) sor­git arran dels fets del Cu-cut i de La veu de Cata­lu­nya. Quan es va des­fer aquesta com­parsa, com era de pre­veure, es va pro­duir una mena de depressió cata­la­nista. Si fa no fa, com ha succeït recent­ment a tot allò esde­vin­gut després del pri­mer d’octu­bre del 2017.

Tan­ma­teix, Rovira i Vir­gili ens fa veure que el pro­blema no és la uni­tat dels par­tits. Que, al cap­da­vall, pen­sar això és estúpid. La diferència entre dre­tes i esquer­res no fou mai un obs­ta­cle en els països que van acon­se­guir la inde­pendència en el seu temps. Exposa mul­ti­tuds d’exem­ples. Per no avor­rir en citem algun: a Finlàndia hi havia el par­tit naci­o­na­lista de dreta, un d’esquerra de joves fine­sos, el d’extrema esquerra soci­a­lista, el sueco-fin­landès i el par­tit agrari. Tots sepa­rats llui­tant per la mateixa fina­li­tat: la inde­pendència. El mateix passa a la Polònia russa, a Ucraïna, a Bohèmia, a Croàcia (que tenia fins a dotze par­tits diver­sos), a Irlanda amb el par­tit naci­o­na­lista de John Red­mond, el d’O’brien i el Sinn Féin (el d’ales­ho­res, que poc té a veure amb el d’ara).

La llista de països en lluita per la seva lli­ber­tat a començaments del XX és llarguíssima. I en tots ells no hi ha cap uni­tat de par­tit. Quina és la diferència que des­taca Rovira i Vir­gili? Bàsica­ment que el sen­ti­ment naci­o­na­lista era i és molt més intens entre els altres que no pas entre els cata­lans. És clar que també hi havia bara­lles i dis­sen­si­ons entre els par­tits, però afirma que la nos­tra feblesa prin­ci­pal és que el sen­ti­ment patriòtic entre nosal­tres és dèbil, siguis d’esquer­res o de dre­tes, del mig o de les vores. El sen­ti­ment naci­o­nal no té les arrels fon­des. Ni a començaments del segle XX ni en els nos­tres dies. “Manca d’espe­rit d’abne­gació, d’entu­si­asme i de fe”, ens diu Rovira i Vir­gili. I jo encara apunto que tret d’hon­ro­ses i mino­ritàries excep­ci­ons extra­par­la­mentàries, la resta dels par­tits que ens repre­sen­ten i que es fan dir naci­o­na­lis­tes o en la nova nomen­cla­tura, inde­pen­den­tis­tes, no tenen cap intenció de pla­ni­fi­car una recu­pe­ració de Cata­lu­nya com a estat inde­pen­dent. En resum, la uni­tat política no és pas una garan­tia d’èxit en la qüestió que ens ocupa. Al cap­da­vall tot depèn de volun­tat, sen­ti­ments naci­o­nals reals i cul­tura política, de la qual estem massa man­cats. Menys pen­sar a cre­mar con­te­ni­dors i més rumiar estratègies fac­ti­bles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.