Opinió

Mirades

La vida a Can Duran, en llibre

Editorial Gavarres publica la història de l’hotel i restaurant figuerenc escrita per Josep Valls i Joan Ferrerós

Vaig dinar fa poc a l’hotel Duran de Figue­res. Convé anar-hi de tant en tant perquè en aquell men­ja­dor hi ha molta història. Tanta com en els lli­bres de sig­na­tu­res que con­serva la família Duran, que regenta aquest hotel i res­tau­rant des del 1910. Les sig­na­tu­res són l’excusa per expli­car la història que es recull a La vida a Can Duran, un lli­bre d’Edi­to­rial Gavar­res que han escrit dues per­so­nes que conei­xen molt bé Figue­res i l’Empordà, encara que un d’ells és pes­ca­llu­nes de Sant Feliu de Palle­rols, Josep Valls i Joan Fer­rerós. I és que par­lant de gas­tro­no­mia “tot i tot­hom va començar a Can Duran o amb els Duran” com escriu en un pròleg bri­llant el gas­tro­pre­di­ca­dor de Besalú Sal­va­dor Gar­cia-Arbós. A Can Duran van tenir estre­lla Mic­he­lin, però no els fa falta tenir-la, i a Can Duran va tre­ba­llar i créixer gas­tronòmica­ment Josep Mer­ca­der, que després va fun­dar el Motel. Difícil­ment es podia men­jar millor que a la capi­tal de l’Empordà, que va ser i és punt de con­fluència d’artis­tes, polítics, escrip­tors, peri­o­dis­tes i tutti quanti que van fer cap a Figue­res atrets pel con­fort i la gas­tro­no­mia de la cuina d’aquest esta­bli­ment.

A Can Duran s’hi han fet mol­tes cele­bra­ci­ons i hi ha pas­sat un munt de per­so­nat­ges que han dei­xat la seva empremta en els dos lli­bres de sig­na­tu­res. Els autors les uti­lit­zen per expli­car la història mítica dels Duran, que con­ti­nua amb Ramon i Lluïsa Duran al cap­da­vant. De l’esta­bli­ment se’n té notícia des del 1827 quan era una mesón de posada, i de 1865, quan es va ano­me­nar l’hos­tal de la Teta. L’espai amb aquest nom és encara mític, per la seva deco­ració o perquè era el lloc pre­fe­rit per Sal­va­dor Dalí, que va ser cli­ent del res­tau­rant, on men­java oca amb peres, un plat sur­re­a­lista, una recepta salada amb una gran presència dolça. En Dalí va dedi­car tres dels seus grans qua­dres a l’oca amb peres. I quan s’allot­java al Duran ocu­pava l’habi­tació 101.

L’edi­tor Àngel Madrià va dir en la pre­sen­tació que el lli­bre d’en Valls i en Fer­rerós, dos mes­tres en això d’escriure, anava a cavall de la història, la lite­ra­tura i el peri­o­disme. I és això, una manera de pre­ser­var la memòria necessària. És també un lli­bre en què les foto­gra­fies mos­tren els anys dau­rats i en què les històries dels autors aca­ben con­fi­gu­rant una història de Figue­res “de quan la capi­tal de l’Empordà mar­cava la història de Cata­lu­nya encara que fos perquè el senyor Dalí i el senyor Pla ja eren per­so­nat­ges fona­men­tals de paraula i obra”, escriu en Sal­va­dor al pròleg.

Figue­res ha estat sem­pre una ciu­tat de fron­tera i això ha mar­cat la seva història. Hi van pas­sar polítics repu­bli­cans de camí a l’exili cap a França i governs demòcra­tes que fugien del nazisme. I al Duran es va ini­ciar la idea del Tea­tre Museu Dalí, en una tro­bada entre el mes­tre, l’alcalde Ramon Guar­di­ola i el res­tau­ra­dor Duran, que en el seu dia va expli­car Narcís Genís en aquest diari. Guar­di­ola li va dema­nar un qua­dre i Dalí va dir que a Figue­res no li rega­la­ria un qua­dre sinó tot un museu. Això també és història del Duran. Un lli­bre per tenir i lle­gir, per enten­dre la nos­tra història. Una gran feina d’en Valls i en Fer­rerós, que expli­quen el Duran, Figue­res i el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.