De set en set
Calçotades
El foc viu i el fum amb l’olor dels sarments que cremen els calçots s’escampa, en aquestes setmanes de principi d’any, des de l’Alt Camp cap a tot arreu. Si no ho han fet encara, aquest és temps per anar a menjar calçots, a muntar calçotades amb la vostra gent, a convidar o ser convidats en alguna masia a l’entorn d’aquests bulbs amb la pell socarrimada a punt de ser despullats i degustats amb la salsa que els acompanya. Aquest diumenge a Valls –quilòmetre zero d’aquesta allargassada ceba dolça que ha fet tanta fortuna enmig de tot el calendari de festes gastronòmiques–, s’hi celebrarà una nova edició de la Gran Festa de la Calçotada. Enguany, quan Catalunya ha estat reconeguda com Regió Mundial de la Gastronomia i tindrem una ocasió d’or per fer conèixer encara més la nostra cuina, els calçots prendran més protagonisme. Avui mateix es presentarà el projecte de promoció Terra Calçotada, i el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, col·locarà la primera pedra de la Masia de la Calçotada de Valls. Un acte simbòlic, diuen, per fer realitat un centre d’interpretació del calçot i la calçotada en un espai de la Societat Agrícola de Valls que actualment està en desús. La calçotada ha estat escollida Paisatge Gastronòmic del país, una de les accions destacades de la Regió Mundial de la Gastronomia i que vol destacar el valor dels productes locals i les tradicions culinàries. I justament els productes locals i les tradicions culinàries són les que han de pesar més en tot el feix d’activitats que viurem aquest 2025 al voltant de la nostra rica, plena i suculenta gastronomia.