Pensem-hi
Mediació: eina clau per resoldre conflictes
El Dia Europeu de la Mediació és una jornada per recordar la importància d’aquesta eina en la resolució pacífica de conflictes. La mediació s’ha convertit en una estratègia accessible, àgil i efectiva per a tota la ciutadania en què les persones podem apostar per una manera més humana i respectuosa de gestionar els desacords i obtenir una millor convivència. La mediació és un sistema de resolució de conflictes en què dues o més parts implicades intenten arribar a un acord amb l’ajuda d’una persona mediadora, imparcial i neutral. Aquest professional facilita el diàleg i promou un entorn segur en què les parts puguin expressar les seves necessitats i explorar solucions conjuntes. L’objectiu és transformar els conflictes en oportunitats d’entesa. Conflictes familiars: separacions, custòdia compartida, herències; desacords veïnals: sorolls, espais comuns, convivència; problemes escolars: assetjament, comunicació entre famílies i centres educatius; conflictes laborals o comercials: discrepàncies contractuals, relacions dins de l’empresa.
El servei de mediació està disponible en molts ajuntaments, escoles, institucions públiques i centres privats especialitzats. També en col·legis professionals reconeguts pel Centre de Mediació de Catalunya. Sol·licitar-lo és senzill, només cal posar-se en contacte amb un centre de mediació o consultar l’administració local per trobar els recursos disponibles al territori. La mediació és important com a mètode alternatiu de resolució de conflictes (ADR): és més ràpida, menys costosa i fomenta acords duradors.
Alguns exemples d’èxit que inspiren són la mediació familiar als Països Baixos: en cas de divorci, el sistema judicial neerlandès fomenta la mediació per resoldre disputes familiars i és obligatori considerar aquesta alternativa abans de litigar; mediació penal a Bèlgica: el programa Mediation for Redress facilita la reconciliació entre víctimes i agressors en delictes menors i greus –aquest model de justícia restaurativa ha mostrat alts nivells de satisfacció i reintegració social–; mediació empresarial al Regne Unit: el Centre for Effective Dispute Resolution (CEDR) lidera la mediació en conflictes comercials i resol el 75% dels casos; mediació comunitària a Dinamarca: aplicada a conflictes veïnals, especialment en zones multiculturals, aquesta pràctica ha millorat la convivència, ha reduït tensions socials i s’ha convertit en un model replicat a Europa; mediació escolar a Alemanya: la mediació entre estudiants, professors i pares ha disminuït l’assetjament escolar i ha millorat l’ambient educatiu. Programes com ara Peer Mediation són habituals en el sistema educatiu alemany. L’eficàcia de la mediació en diversos àmbits destaca per l’impacte positiu en la resolució pacífica de conflictes.
(*) Psicòloga general sanitària, pèrit forense i mediadora. Professora dels estudis de psicologia i ciències de l’educació de l’àrea jurídica de la UOC. Col·legiada 22986 del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.