Mirades
Arquitectura i el Premi de l’Opinió
El dia 13 de juny es faran públics els guanyadors dels Premis d’Arquitectura de les Comarques Gironines, convocats per la delegació a Girona del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, que presideix l’arquitecte banyolí Marc Riera. Els Premis d’Arquitectura gironins arriben a la seva 27a edició i apleguen treballs fets el 2024. Una mostra dels treballs és exposada a la seu gironina del COAC, a la sala d’exposicions de l’edifici de la Pia Almoina. Allà es poden contemplar els 77 projectes presentats, 56 en la categoria d’arquitectures,12 a la categoria d’espais efímers, 12 a la d’interiors i 7 a la categoria de paisatges.
Els Premis d’Arquitectura de les Comarques Gironines van néixer amb la voluntat de difondre l’arquitectura que es fa a les comarques gironines. Arquitectura com a valor cultural i una mostra que des del primer moment es va voler obrir als ciutadans mitjançant exposicions itinerants, conferències d’arquitectes i visites a les obres presentades. Però aquests premis per a professionals, que decidirà un jurat format per María José Aranguren, Joan M. Viader i Juana Sánchez, també volen donar veu als ciutadans amb el Premi de l’Opinió, que va néixer el 2017. La gènesi d’aquest premi és del 2010 amb el Premi de la Cultura que els professionals del món de la comunicació i la gestió cultural elegien entre les obres seleccionades pel jurat dels premis. Dos anys després es va crear el Premi de la Indústria, elegit per agents i professionals del sector amb la voluntat d’aproximar a la realitat pública l’arquitectura. El 2015 es van fusionar aquests dos jurats i es va crear el premi del Jurat de l’Opinió i, finalment, el 2017, coincidint amb el vintè aniversari dels premis, es va donar veu als ciutadans mitjançant el Premi de l’Opinió. Per tant, tots els ciutadans poden votar fins al 23 d’abril l’obra que consideren guanyadora d’entre les 77 presentades. Es pot fer en el web www.premisarquitecturagirona.cat L’endemà, el 24 d’abril, es coneixeran les obres seleccionades pel jurat i el 13 de juny es coneixeran els guanyadors.
Dels 46 projectes que es presenten a la categoria d’arquitectures, 22 corresponen a restauracions i 24 a obra nova. La majoria dels projectes són habitatges, però també s’hi ha presentat un centre esportiu, tres hotels, una escola, un CAP, un espai cívic i una intervenció en unes ruïnes. D’aquest projectes, 17 són al Baix Empordà, vuit al Gironès i vuit a la Garrotxa, sis a l’Alt Empordà, i un al Ripollès, el Pla de l’Estany i la Cerdanya. A la categoria d’interiors, la meitat dels projectes són actuacions en habitatges i l’altra meitat en locals comercials. Quatre són a la Garrotxa, quatre a l’Alt Empordà, tres a la Selva i un al Gironès. De la categoria de paisatges, els set projectes inclouen intervencions urbanes, espais públics i zones d’interès natural i arqueològic i n’hi ha dos de situats a la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Baix Empordà i un a la Cerdanya. I pel que fa als dotze projectes presentats a la categoria d’efímers, hi ha instal·lacions artístiques i exposicions i esdeveniments culturals presentats a Girona Temps de Flors, la Mostra de Pessebres d’Olot i el festival de la llum i el foc Lluèrnia.